Preskočite na glavni sadržaj

Sa(n)jam knjige u Istri

Sa(n)jam knjige u Istri
Sajam knjiga u Puli, velika kulturna manifestacija u Istri, koja okuplja nakladnike, autore, prevoditelje i čitatelje. Ima obilježja festivala, jer uz prigodnu prodaju knjiga nudi i iznimno bogat program popratnih događanja - susrete publike s autorima, predstavljanja nakladnika, okrugle stolove na zadane teme, izložbe, scenske, filmske  i video priredbe i drugo.
vrijeme: 05.12.2013. - 15.12.2013.


Od 2005. godine  dodjeljuju se u sklopu sajma i knjižne nagrade "Kiklop" za postignuća u književnoj produkciji nakladnika iz Hrvatske  te nagrada ˝Kiklop˝ za životno djelo.

Ovogodišnji Pulski festival knjiga i autora okupit će 250 nakladnika, ponuditi oko15.000 naslova, te ugostiti više od dvije stotine sudionika: autora, urednika, nakladnika, novinara i sl. Posjetiteljima će biti omogućena i kupnja knjiga uz velike popuste (od 10% do 70 %).

Tri najavljene teme devetnaestog izdanja Sajma naslovljene su: ˝Socijalizam na klupi˝, ˝Izlet u Rusiju˝ i ˝Vojvodina – Regija u regionu˝.
Međunarodni znanstveni skup ˝Socijalizam na klupi: kulturološke i povijesne interpretacije jugoslavenskoga i postjugoslavenskih društava˝ okupit će znanstvenike, povjesničare i teoretičare iz Hrvatske i iz bivših jugoslavenskih republika u raspravi o socijalizmu kao društvenom, teorijskom i praktičnom fenomenu 20. stoljeća. O temi će se raspravljati i na okruglom stolu ˝Cenzura i autocenzura u socijalizmu i danas˝ te na tribini Trećeg programa Hrvatskog radija ˝Medijska spektakularizacija socijalizma˝. Selektorica teme: Ivana Peruško.  
U okviru teme ˝Izlet u Rusiju˝ suvremenu rusku književnost i kulturu predstavit će pet poznatih ruskih autora: književnice Ljudmila Ulickaja i Tatjana Tolstaja, esejist Aleksandar Genis, kritičar Oleg Kašin, pjesnik Sergej Birjukov. Održat će se i revija suvremenog ruskog filma, kao i promocija posebnog tematskog broja časopisa o suvremenoj ruskoj književnosti Katedre za rusku književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Treća tema ovogodišnjeg Sajma ˝Vojvodina – Regija u regionu˝  bavit će se suvremenom vojvođanskom književnom i kulturnom scenom. Sudjeluju Slobodan Tišma, Laslo Vegel, Laslo Blašković, Tomislav Žigmanov, Srđan Srdić, Srđan V. Tešin i Mića Vujičić. Predstavit će se i autori okupljeni oko časopisa ˝Severni bunker˝, a najavljen je i okrugli stol ˝Regija u regionu: Vojvodina – Istra˝.

Nagrada ˝Kiklop 2013.˝ za životno djelo ove je godine pripala Milivoju Solaru.

Prvi Sa(n)jam knjige u Istri održan je 1995. godine.
Direktorica Sajma knjiga u Istri: Magdalena Vodopija.

San(j)am knjige u Istri / teme i programi


kontakt:


Sa(n)jam knjige u Istri
Laginjina 5, 52 000 Pula
Tel: + 385 52 222 865  
Tel. / fax: + 385 52 222 869  
E- mail: sajam@sanjamknjige.hr