izložba

Izložba Roberta Paulette u MUO-u


vrijeme: 14.05.2019. - 09.06.2019.
mjesto: Zagreb, MUO

Istarski umjetnik, akademski slikar Robert Pauletta u Muzeju za umjetnost i obrt prvi će put publici predstaviti svoje recentne radove na izložbi naziva 'Suton & zora'. Izložba se otvara u utorak, 14. svibnja, i trajat će do 9. lipnja.  

Kroz dvije suprotstavljene teme – nevidljivo i hiper-vidljivo, koncept izložbe propituje odnos s gledateljem u dva ciklusa. Prvi ciklus predstavlja monokromatske slike s motivima oružja vidljive tek kroz angažman gledatelja. Uz slike iz prvog ciklusa, bit će predstavljeni i prateći kinetički objekti. Poigravajući se s optičkim varkama i percepcijama vidljivog, skrivenog i iluzornog, drugi ciklus predstavlja djela izrazito naglašenog kolorita kroz geometrijske apstrakcije koje predstavljaju jedinstven Paulettin umjetnički potpis. Neki od radova iz druge, opozitne serije, stvaraju tzv. simultani kompleks zbog kojeg gledatelj percipiraju likove i boje koji ne postoje. 

O autoru:
Robert Pauletta rođen je 2. veljače 1961. u Premanturi. Srednju umjetničku školu pod voditeljstvom Ivana Obrovca pohađao je u Puli. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Od 1983. do 1985. surađuje u atelijeru Ede Murtića, a 1987. godine jedan je od osnivača HDLU-a Pule, kasnije HDLU-a Istre. Od 1991.- 2003. radi kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli; jedan je od osnivača te iste škole. Koncem 90-ih surađuje s redateljem Robertom Raponjom i realizira niz scenografija za predstave u INK-a. Potom je bio voditelj Udruge MMC Luka, a od 2009. godine posvećuje se isključivo profesionalnom umjetničkom radu. Godine 2013. osniva Umjetničku organizaciju Robot, te u Puli s kolegama Bojanom Šumonjom i Teom Bičić pokreće rad galerije POOLA.

www.muo.hr 

(D.H.F., 10.05.2019)

Tagovi: robert pauletta