Preskočite na glavni sadržaj

11. ZagrebDox

11. ZagrebDox
Jedanaesto izdanje ZagrebDoxa održat će se od 22. veljače do 1. ožujka 2015. u kinima Cineplexx Centra Kaptol. U osam dana bit će prikazano više od 150 filmova širokog spektra tema i stilova iz samog vrha suvremene svjetske i domaće dokumentarne produkcije. 
vrijeme: 22.02.2015. - 01.03.2015.

Osim međunarodne i regionalne konkurencije, ZagrebDox donosi niz prepoznatljivih službenih programa kao što su Biografski dox¹, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstori doxa², Stanje stvari, Teen Dox, Factumentarci i ADU Dox. Spomenimo i dvije retrospektive hrvatskih dokumentarista te nekoliko novih posebnih programa kojima će se nastojati još intenzivnije približiti iskustvo dokumentarnog filma gledateljima.

Između atraktivnih naslova iz međunarodne konkurencije izdvajamo film Virunga o bespoštednoj borbi za prirodna bogatstva Konga u režiji Orlanda von Einsiedela. Aktualni kandidat za nagrade Oscar i BAFTA u kategoriji dokumentarnog filma nevjerojatna je priča o grupi hrabrih pojedinaca koji ugrožavaju vlastite živote da bi izgradili bolju budućnost Afrike. Smješten u šumska prostranstva istočnoga Konga, Nacionalni park Virunga jedno je od područja s najvećom bioraznolikošću na svijetu i stanište posljednjih preostalih planinskih gorila. U tom divljem i čarobnom okolišu malen ali borben tim šumara čuva svjetsko nasljeđe pod zaštitom UNESCO-a od naoružanih skupina, krivolovaca i naftnih kompanija koji žele preuzeti kontrolu nad prirodnim bogatstvima Konga. Film je osvojio 23 nagrade, uključujući nagradu za redateljsku nadu na prestižnom kanadskom festivalu HotDocs i nagradu festivala Tribeca za inovativan pristup filmskom stvaralaštvu.

U međunarodnoj konkurenciji bit će prikazani francusko-švicarski film Of Men and War u režiji Laurenta Bécue-Renarda koji zbog specifične teme rehabilitacije vojnika oboljelih od PTSP-a može biti posebno zanimljiv domaćoj publici. U tom moćnom opservacijskom dokumentarcu snimanom pet godina pratimo štićenike kalifornijske ustanove za resocijalizaciju ratnih veterana koji su se borili u Iraku i Afganistanu. Bivši vojnici oboljeli od PTSP-a iskreno progovaraju o strahovima i traumatičnim događajima s ratišta, suočavajući se s osjećajima krivnje i žaljenja. Film je drugi dio redateljeve dokumentarne trilogije Genealogija gnjeva, a prikazan je u Cannesu i na IDFA-i, gdje je osvojio glavnu nagradu u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca.

Regionalna konkurencija donosi novo ostvarenje austrijskog provokatora Ulricha Seidla, In the Basement, o neobičnim hobijima kojima se ljudi bave u vlastitim podrumima. Seidl se tim filmom, premijerno prikazanim na festivalu u Veneciji, vraća svojoj izvornoj dokumentarnoj formi i prepoznatljivu stilu. Specifičnost aktualnog festivalskog izdanja najveći je udio domaćih dokumentaraca u konkurenciji. Tako će publika imati priliku vidjeti nove filmove Vlatke Vorkapić, Hrvoja Mabića, Eve Kraljević, Morane Komljenović, Damira Čučića, Igora Bezinovića, Nevena Hitreca i drugih.

Novi posebni programi obuhvaćaju tri sekcije: Doku-triler predstavlja vrlo zastupljenu formu hibrida dokumentarca i trilera, s Blistokom dobivamo svježe uvide na temu Bliskog istoka i islama, a u programu DoXXL pojedine će filmske projekcije pratiti prošireni razgovori kojima će se nastojati potaknuti šira rasprava s publikom o određenim osjetljivim društvenim pitanjima.

Jedanaesto izdanje programa usavršavanja ZagrebDox Pro ponovno će okupiti filmske profesionalce iz cijelog svijeta na nizu radionica i majstorskih predavanja (masterclass) te jedinom regionalnom forumu za razvoj dokumentarnog filma.

Vezane vijesti:

Film 'Virunga' pobjednik ovogodišnjeg ZagrebDoxa
ZagrebDox: od 36 hrvatskih dokumentaraca čak devet premijera
¹ Predstavljen program Biografski dox
² Omnibus 'Katedrale kulture' proslavljenih redatelja u programu 'Majstori doxa'

• ZagrebDox na facebooku