Preskočite na glavni sadržaj

4. festival neovisnih kazališta i kazališnih skupina (FEN)

4. festival neovisnih kazališta i kazališnih skupina (FEN)
Četvrto izdanje Festivala neovisnih kazališta i kazališnih skupina Republike Hrvatske (FEN), u organizaciji Festivala Opatija, održat će se od 7. do 12. travnja, te ponovno na jednom mjestu okupiti najvažnije predstave, radionice, ali i aktere hrvatske nezavisne kazališne scene.
vrijeme: 07.04.2015. - 12.04.2015.

- Nakon provedenog natječaja, odabrano je ukupno 24 programa sa više od stotinu sudionika koja će se prikazati u svega šest dana na šest različith pozornica diljem Opatije, a te su brojke i „matematički“ dokaz da će se tijekom FEN-a u Opatiji kazalište „živjeti“ svaki dan, čitav dan! Ove godine pripremili smo i nekoliko novosti, prije svega dvije nove kategorije koje smo nazvali – „Ovo morate vidjeti!“ i „Odabrao FEN“. Kroz prvu kategoriju FEN donosi preporuku za predstave, ljude i radionice koje morate vidjeti, čuti, doživjeti, osjetiti, proživjeti, zapamtiti i primijeniti. Druga je kategorija čista ekskluziva koju ove godine donosimo u liku i djelu poznatog i priznatog pisca Renata Baretića te naše čudesne foto-umjetnice Saške Mutić. Renato će nas učiti kako se kreativno piše, a Saška će pokazati FEN kroz oko njezina objektiv na izložbi pod nazivom „Fenospektiva“, kazala je ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš.

Uz deset predstava za odrasle, među kojima je i „Ja koja imam nevinije ruke“ Zagrebačkog glumačkog ateljea, kojom će FEN obilježiti rođendan velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun 10. travnja, deset predstava za djecu koje će kazalište približiti svim generacijama od vrtića do srednje škole,  te tri radionice u kojima sudjeluju uistinu priznati stručnjaci poput Martine Tomčić i Ivane Husar, Ivice Šimića te Renata Baretića, ovogodišnje izdanje najvažnije manifestacije hrvatske nezavisne kazališne scene imat će i jedno posebno iznenađenje – otvorenje najmanjeg kazališta na svijetu!

- Nećemo otkrivati detalje ove „aktivnosti za Guinnessa“, nego samo da je lokacija tog kazališta u Brseču, dok će se sve ostalo saznati u petak, 10. travnja. Zato ćemo otkriti da u suradnji s Radnikom Opatija i ove godine gledateljima dijelimo mirisna peciva, jer naš FEN kosu ne suši, on je hrana duši! Glumci će još jednom nakratko utjecati na mijene društva u kojem djeluju. A mi? Hoćemo li se zato osjećati bolje? Znati više? Otkriti tko smo? Kamo idemo? Zašto idemo? Ili ćemo samo dekartovski „biti“, u trenutku dok razmišljamo o viđenom? Svatko će pronaći svoj odgovor, svoju emociju, odabrati svoju predstavu, i zato će nakon „igranja“ svi sudionici Opatiju pozdraviti kao pobjednici i zaključiti da posjetitelje Fena povezuju dvije ljepote, neizmjerno trajnije i složenije od one tjelesne: ljepota kazališta i ljepota Opatije, istaknula je Miloš.

Svoje će programe na 4. FEN-u predstaviti 17 kazališta iz Zagreba, Splita, Varaždina, Pule i Mošćeničke Drage, a publici će se nakloniti niska slavnih glumačkih imena među kojima su Nina Violić, Nataša Janjić, Ecija Ojdanić, Vili Matula, Elvis Bošnjak, Dražen Šivak te Petra Radin koja se pojavljuje u trostrukoj ulozi – glumice, redateljice i voditeljice radionice.
Sva će kazališta koja sudjeluju na FEN-u, kao i ostali dionici ove manifestacije koju cijeni i publika i struka, kao suvenir dobiti jedinstveno sušilo za kosu, čiji je dizajn ove godine osmislila Saška Mutić. Ona je sva dosadašnja izdanja FEN-a pratila fotografskim aparatom, a rezultat tog „uhođenja“ glumaca i publike bit će izložba čije će se otvorenje dogoditi u srijedu, 8. travnja u hotelu Bristol, od 19 sati.

Na FEN-u će se tako predstaviti predstave za odrasle „Ritina škola“ kazališta Planet Art iz Zagreba, „Nalik na tikvu“ kazališta PlayDrama iz Splita, „Feydau...re...mi“ Triko cirkus teatra iz Zagreba, „Jučer sam se sjetio plave“ Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život iz Zagreba, „Izložak br. 49“, „Sutra (ni)je novi dan“ i „Crveno“ zagrebačkog Teatra Exit, „Ex-pozicija“ MUO Bacači sjenki iz Zagreba, „Mobitel“ Kazališta Moruzgva iz Zagreba te „Ja koja imam nevinije ruke“ Zagrebačkog glumačkog ateljea. Deset predstava za djecu su „Grimmix“ Kerekesh Teatra iz Varaždina, „Moja obitelj i jedan jež“ Kazališta Smješko iz Zagreba, „Zašto baš ja“ Kazališta Mala scena iz Zagreba, „Ljepotica i Zvijer“ Teatra Naranča iz Pule, „Mrav, mrav, mrav i cvrčak“ Teatra Oz iz Mošćeničke Drage, „Čarolija godišnjih doba“ Lutkarskog studija Kvak iz Zagreba, „Mala vještica“ Triko cirkus teatra iz Zagreba, „Preko grma, preko trna“ Teatra Tirena iz Zagreba te „Hotel Medo“ i „Sami u kući“ Kazališta Tvornica lutaka iz Zagreba. Program će upotpuniti i radionice „3 u 1“, mjuzikl radionica za djecu Martine Tomčić i Ivane Husar u suradnji s kazalištem Tvornica lutaka, Zagreb, „Europsko kazalište za djecu i odrasle“, radionica za pedagoge, profesore i voditelje dramskih grupa Ivice Šimića i „Disciplina mašte“, radionica kreativnog pisanja Renata Baretića.

Izvanredne predstave tijekom FEN-a publici će biti dostupne po posebnim festivalskim cijenama. Ulaznica za predstave za odrasle stajat će 40 kuna, za djecu 20 kuna za dijete i roditelja, a kod organiziranog dolaska školskih i vrtićkih grupa ulaz je besplatan. U ponudi će se naći i paketi od tri ulaznice za različite predstave, kod kojih će svaka pojedinačna ulaznica biti 10 kuna jeftinija.