Preskočite na glavni sadržaj

20. vukovarsko lutkarsko proljeće

20. vukovarsko lutkarsko proljeće
Na ovogodišnjem jubilarnom, 20. vukovarskom lutkarskom proljeću u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koje će se održati od 22. do 28. ožujka, sudjelovat će 16 lutkarskih kazališta iz Hrvatske, BiH, Mađarske i Kine koja će izvesti devedesetak predstava za najmlađe stanovnike te županije, najavljeno je na konferenciji za novinare članova Organizacijskog odbora festivala.
vrijeme: 22.03.2015. - 28.03.2015.

Jasminka Mesarić iz Hrvatskog centra UNIMA posebice značajnim je ocijenila gostovanje lutkarskih kazališta iz Kine. Jinjiang hand puppet art protection and inheritance center predstavit će se posebnom vrstom lutkarske umjetnosti koja je na popisu zaštićene nacionalne nematerijalne kulturne baštine i Sichuan Nanchong huge puppet troupe koje će se predstaviti lutkama veličine 170 centimetara.

Mesarić je također navela da će se u petak, 20. ožujka u Vukovaru prigodnim programom obilježiti Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade, a u subotu, 21. ožujka u Vinkovcima Svjetski dan lutkarstva na kojem će se pročitati i ovogodišnja poruka UNIME - Svjetske udruge lutkara.

Manifestacija će u nedjelju, 22. ožujka biti otvorena predstavom "Uvijek i zauvijek" kineskog lutkarskog kazališta Sichuan Nanchong huge puppet troupe nakon koje će se uručiti nagrade 20. vukovarskog lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nagrada za životno djelo za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva bit će dodijeljena ravnatelju karlovačkog Gradskog kazališta Zorin dom i nekadašnjem pomoćniku ministra za kulturu Srećku Šestanu, a nagrada za životno djelo za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva Srđanu Breškoviću iz Gradskog kazališta lutaka Split.

Idejni začetnik manifestacije Himzo Nuhanović iz vinkovačke Kazališne agencije Asser Savus koja je organizator Vukovarskog lutkarskog proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji naveo je kako će se predstave igrati u svih pet gradova i desetak mjesta u županiji te Orašju (BiH). Istaknuo je da će hrvatske lutkare ugostiti i mjesta u županjskoj Posavini stradala u svibnju prošle godine u katastrofalnoj poplavi. Tako će u Soljanima, Strošincima, Gunji, Drenovcima, Račinovcima i Rajevom Selu biti odigrano ukupno šest predstava koje će tamošnjoj djeci darivati Zagrebačko kazalište lutaka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Kazališna družina "Pinklec" iz Čakovca.

Na 20. vukovarskom lutkarskom proljeću u Vukovarsko-srijemskoj županiji nastupit će i Gradsko kazalište lutaka Split, Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka, Kazališna družina Ivane Brlić-Mažuranić iz Slavonskog Broda, Kazalište Lutaka Zadar, Kazalište Virovitica, Gradsko kazalište "Zorin dom" Karlovac, Teatar "Don Kihot" Ivanić Grad, Gradsko kazalište Joze Ivakića Vinkovci, Scena "Martin" Hrvatskog doma Vukovar, Lutakarsko kazalište Mostar (BiH) i Hrvatsko kazalište Pečuh (Mađarska). (Hina)