Preskočite na glavni sadržaj

22. međunarodni festival malih scena u Rijeci

22. međunarodni festival malih scena u Rijeci
Međunarodni festival malih scena (MFMS) u Rijeci održat će se 22. put od 2. do 9. svibnja u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku, a na programu je osam predstava iz Hrvatske, Srbije, Češke, Rumunjske i Slovenije, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.
vrijeme: 02.05.2015. - 09.05.2015.

Umjetnički direktor Nenad Šegvić upozorio je na vrlo tešku financijsku situaciju, ističući kako program tog festivala još nikad nije bio objavljen tako kasno. Objasnio je da ga se nije usudio objaviti dok se nije konačno zatvorila financijska konstrukcija.

Bez obzira na sve, na programu su vrlo atraktivni naslovi te je, kao i dosad, zadržano načelo da se predstavljaju različite kazališne poetike i pristupi, rekao je Šegvić.

Izbornik festivala Bojan Munjin rekao je kako je slogan i misao vodilja ove godine godine "Od sjaja do očaja". Slogan se, objasnio je, "odnosi na karakteristike našeg vremena u kojem se krećemo od tehnološkog sjaja do društvenoga i moralnog očaja". Kazalište, dodao je, mora odražavati sliku vremena.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je u neka bolja vremena na programu bilo više predstava, a ove su godine organizator, grad Rijeka i sponzori osigurali da publika vidi osam predstava. "Navikli smo se na vrhunske izvedbe na ovom festivalu te sam uvjeren da će tako biti i ove godine", dodao je.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar ustvrdio je da će ove godine MFMS imati posebno značenje na hrvatskoj festivalskoj sceni s obzirom na organizacijske probleme Eurokaza i Festivala svjetskog kazališta. "MFMS postaje tako možda najjače kazališno festivalsko događanje u Hrvatskoj", ocijenio je.

Na programu festivala su predstave "Buržoazija" Kazališta na balustradi iz Praga prema filmu L. Bunuela "Diskretni šarm buržoazije", "Razbijeni vrč" H. van Kleista u režiji Igora Vuka Torbice te izvedbi Jugoslovenskoga dramskog pozorišta iz Beograda, "Aleksandra Zec" Olivera Frljića i HKD Teatra iz Rijeke.

Tu su i "Kazimir i Karolina" O. von Horvatha u izvedbi Ateljea 212 iz Beograda u režiji Snežane Trišić, "Mobitel" S. Belbela, predstava koju je režirao Krešimir Dolenčić a izvodi je ansambl Kazališta "Moruzgva" iz Zagreba, i Ibsenova "Hedda Gabler" SNG Drame iz Maribora redateljice Mateje Koležnik.

Program zaključuju Ionescova "Instrukcija" redatelja i glavnoga glumca Horatiua Malaelea u izvedbi Nacionalnog kazališta "I.L. Caragiale" iz Bukurešta te "Kratka priča o Antikristu" koju je prema novelama P. Solovjeva na scenu postavio Andraš Urban u produkciji BITEF Teatra iz Beograda. (Hina)