Preskočite na glavni sadržaj

Dvjesto filmova na 6. VAFI-ju

Dvjesto filmova na 6. VAFI-ju
Na 6. internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladih (VAFI), koji će se u Varaždinu održati od 21. do 26. travnja, u službenoj će konkurenciji biti prikazano 200 animiranih filmova, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.
vrijeme: 21.04.2015. - 26.04.2015.

Zemlja partner je Australija, a organizatori iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA ističu da je ovogodišnji program festivala najbogatiji dosad.

"Ponosni smo na šesto izdanje koje publici nudi doista kvalitetan sadržaj. Uz radionice stripa, optičkih igračaka i specijalnih efekata, tu su i za publiku besplatne projekcije australskih animiranih filmova. Među njima je odličan dugometražni film 'Mary i Max', priča o neobičnom prijateljstvu australske djevojčice i nesigurnoga njujorškog 40-godišnjaka. U programu kratkih filmova gledamo čak tri oskarovca za najbolji strani kratkometražni igrani film", rekla je programska direktorica VAFI-ja Sandra Malenica.

Ove je godine prijavljeno 336 filmova iz 42 zemlje u Junior sekciji filmova djece i mladih te 424 filma iz 58 zemalja u Senior sekciji filmova odraslih animatora za djecu.

U službenu konkurenciju u šest kategorija za VAFI statue u zlatnožutoj boji Australije te Plavi VAFI UNICEF-a i Ureda pravobraniteljice za djecu ušlo je 200 filmova.

"Dolazi nam oko 80 gostiju sa svih strana svijeta. Već šestu godinu zaredom najavljeni su animatori iz Hong Konga, a prvi put dolaze gosti iz Armenije, Brazila, Australije, Ukrajine i Tajvana", rekao je izvršni direktor festivala Hrvoje Selec i dodao da je zanimanje svake godine sve veće "jer se među animatorima širi dobar glas o VAFI-ju".

VAFI će biti prvi festival koji će se održati nakon što Varaždin u petak preda kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, a voditelj kandidature Raymond Rojnik istaknuo je da su organizatori toga mladog festivala u nj ugradili ideje koje su već preuzeli drugi u Europi te da će VAFI biti jak adut Varaždina u kandidaturi.

Šesti VAFI održat će se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a kao gošću u Varaždinu organizatori očekuju veleposlanicu Australije u Hrvatskoj Susan Cox. (Hina)