Preskočite na glavni sadržaj

Festival 'Moje, tvoje, naše' u Rijeci

Festival 'Moje, tvoje, naše' u Rijeci
U prostorima Filodrammatice, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Omladinskog kulturnog centra Palach, od 23. do 25. travnja, održava se deseto izdanje manifestacije 'Moje, tvoje, naše' koja za ovogodišnju temu ima mrežu, što je izraz za strukturu koja se sastoji od čvorišta i bridova (linija, veza), predstavljajući ključni oblik organizacije suvremenog života. Festivalski program započinje otvorenjem izložbe 'Umreženi poremećaj' u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, 23. travnja, u 20 sati.
vrijeme: 23.04.2015. - 25.04.2015.
Ono što je karakteristično za mrežu je činjenica da ne možemo uprijeti prstom u neki centar moći, jer moć se čini anonimna i nehumana. Mreža nam je vratila sustav koji kao da je izvan dosega ljudskih moći poimanja i utjecaja, koji paralizira ljudsko nastojanje za društvenom promjenom. Čini se da je ljude teško u potpunosti zastrašiti neljudskim bićima i sistemima, tako da se rađaju novi pokreti koji otpor provode kroz samu mrežu i stvaraju nova bojna polja političke borbe. Iako se radi o asimetričnom konfliktu, gdje na jednoj strani stoje zviždači, hakeri i aktivisti, a s druge moćna armija korporacija i vlada, sukob još nije gotov, a optimizam podčinjenih se i dalje hrani.

Naš ovogodišnji program donosi fragmente koji će obogatiti metaforu mreže kroz koju spoznajemo svijet, elemente od čijih niti možemo satkati nova čvorišta spoznaje i djelovanja, koja će vas informirati, inspirirati i omogućiti djelovanje.
 
Izložba: Umreženi poremećaji
Festivalski program započinjemo otvorenjem izložbe Umreženi poremećaji u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, koju će prethodno u prostoru Filodrammatice u svojem predavanju detaljnije predstaviti sama kustosica, Tatiana Bazzichelli. Izložba problematizira isprepletenost odnosa umjetnosti, haktivizma i poslovnog svijeta, povezujući radove i kolektive koji kao način poticanja kritike primjenjuju poslovnu strategiju 'poremećaja' 

Diskurzivni dio festivala održat će se u prostoru Filodrammatice, a sastoji se od niza predavanja utjecajnih europskih stručnjaka – koji se između ostalog bave pitanjima mreže, medija, tehnologije, javnog prostora, ekonomije i aktivizma – te okruglog stola. Predavanja i okrugli stol bit će na engleskom jeziku.
 
Istraživačica i kustosica Tatiana Bazzichelli održat će u četvrtak u 18 sati predavanje naziva 'Networked Disruption: Rethinking Opposition in Art, Hacktivism and Business', u kojem će se osvrnuti na svoj dosadašnji teorijski rad, dajući time uvod u otvorenje izložbe u MMSU, čija je kustosica.
 
U petak u 18 sati Richard Barbrook će u predavanju 'Kalifornijska ideologija, dvadeset godina poslije' (20 Years of 'The Californian Ideology') govoriti o posljedicama članka The Californian Ideology, kojeg je napisao zajedno s Andyjem Cameronom 1995. godine, a koji se danas smatra pionirskom kritikom dotcom kapitalizma. U izlaganju će se osvrnuti na povijesni trenutak kojim je članak bio inspiriran i obrazložiti zašto je važnost u njemu iznesenih argumenata još veća u umreženom društvu 21. stoljeća.
 
Nakon toga, u 20 sati, predavanje naziva 'Interruptive Usership' održat će Stephen Wright, u kojem će baviti korisništvom kao mogućim oblikom poremećaja čiji je politički potencijal u uvijek novim mogućnostima disruptivnog djelovanja unutar postojećeg poretka. Mi kao korisnici – riječi, alata, droga, programa – sve više spoznajemo naše kolektivno ostvarene vrijednosti i značenja zarobljena u okviru tzv. 'ozbiljnih igara'. Prekidajuće korisništvo može razotkriti dosad nezamisliv politički potencijal: prekidanje (interruption) kao kontinuitet u formi diskontinuiteta – dopuštanje infiltracije i novih oblika korištenja postojećeg toka.
 
U subotu u 18 sati u predavanju 'WikiLeaks, leak aktivizam i transformacija medija' (Leaking Social Change: WikiLeaks, Leak Activism and Media Transformation), Arne Hintz govorit će o fenomenu leak platformi, ulozi zviždača i pitanjima demokratičnosti medija u umreženome društvu.

Na okruglom stolu predviđenom za 20 sati, kojim ćemo ujedno zaključiti cijelu manifestaciju, sudionici, gosti i publika raspravljat će o političkim implikacijama mreže, a raspravu će moderirati Željko Blaće.
 
Glazbeni program u OKC Palach
Kako bi nakon otvorenja izložbe 'Umreženi poremećaji' festival nastavio u opuštajućem ritmu pobrinut će se Transponder party u Palachu, u četvrtak od 21 sat, na kojem će svoje live setove predstaviti lokalni izvođači elektronske glazbe, okupljeni pod glazbenom etiketom Transponder records: Notein (Rijeka), BLCNY (Rijeka), Sito i rešeto (Volosko) i AREXX (Rijeka). Predahe između spomenutih nastupa popunjavat će riječki DJ Samo Tako, a ulaz na program se ne naplaćuje.

Raspored programa

Organizator: Drugo more
Partneri: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, MMSU Rijeka, Peek&Poke
Program je realiziran u okviru Masters & Servers, suradničkog projekta Aksiome (SI),  Drugog mora (HR), AND-a (UK), Link Art Centra (IT) i d-i-n-a/The Influencers-a (ES).