Preskočite na glavni sadržaj

32. Tjedan suvremenog plesa

32. Tjedan suvremenog plesa
Ovogodišnji Tjedan suvremenog plesa održat će se u Zagrebu od 29. svibnja do 20. lipnja, a osim bogate ponude predstava, publika će imati priliku uživati u raznolikom programu već prepoznatljive kvalitete kroz tri zasebna bloka, što omogućuje praćenje festivala kroz programske jedinice. Uz brojne plesne predstave, ovogodišnje izdanje festivala nudi plesne radionice, razgovore, te filmske projekcije.  
vrijeme: 29.05.2015. - 20.06.2015.

Središnja lokacija festivala bit će Zagrebački plesni centar u Ilici 10, gdje će se od 25. svibnja moći kupiti ulaznice za ovogodišnja događanja. Ostale lokacije su Zagrebačko kazalište mladih, Muzej suvremene umjetnosti, GDK Gavella, Kulturno informativni centar te Studentski centar.   

Festival će započeti posebnim naglaskom na hrvatsku selekciju i uz međunarodnu konferenciju (29. do 31. svibnja), na temu Strategije plesa. U okviru programa “Hrvatska koreografska platforma»  predstavit će se odabir produkcija koje su privukle pažnju, kako javnosti tako i stručne kritike, tijekom proteklih par sezona, a za koje su interes pokazali i strani promotori.  Ovdje navodimo dio izbora: Studio za suvremeni ples s predstavom „Pokret-ač“ koreografkinje Aleksandre Janeve Imfeld, koja se bavi propitivanjem originalnosti, kopiranjem i vlasništvom nad idejama, „Koreografska fantazija br.1“ koreografkinje Marjane Krajač, a za koju je nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta 2014. godine te koja će se izvesti  na krovu Zagrebačkog plesnog centra; bit će to prilika pogledati  i predstavu Matije Ferlina iz serije „Sad Sam..“ te novu verziju predstave „Crtač“ u produkciji BADco., ali ovoga puta postavljenu za hrvatske izvođače, popularnu predstavu „TI“ plesne kompanije Masa, kao i Zagrebački plesni ansambl s predstavom „Rekvijem za Z.“ te „Luna Malekova“ Martine Nevistić.


Tog vikenda u Zagrebu borave i stručnjaci iz plesa, kako promotori tako i oni koji kroje nacionalne strategije, a koji će zajedno s hrvatskim profesionalnim plesnim djelatnicima okupljenim u Kulturno informativnom centru, povesti razgovor na temu Strategije plesa. Međunarodna konferencija odvija se uz potporu i suradnju s EUNIC mrežom u Hrvatskoj, koja okuplja europske centre za kulturu u Hrvatskoj, a specifično Goethe Institut, Austrijski kulturni forum i Portugalski Institut.

Ovogodišnji festival udomit će i dva EU projekta: Communicating Dance koji okuplja predstavnike plesnih organizacija iz Njemačke, Irske, Nizozemske, Italije, Francuske i Hrvatske, te Migrant Bodies. Dok Communicating Dance razmatra kako približiti suvremeni ples javnosti i na koje načine poboljšati komunikaciju oko i kroz suvremeni ples, projekt Migrant Bodies razmatra fenomen migracija u najširem značenju ovog pojma, od migracija u prirodi do onih ljudskih. Projekt Migrant Bodies, uz plesne umjetnike okuplja i pisce i vizualne umjetnike, koji ovom prilikom razmatraju temu migracija, ali usko surađuju i s plesom. Migrant Bodies je projekt koji se realizira u suradnji s partnerima iz Kanade, Francuske i Italije, a nakon dvije godine trajanja kroz niz istraživačko-kreativnih rezidencija, u Zagrebu predstavlja dio rezultata ovog višeslojnog projekta. Migrant Bodies kulminira u srpnju s međunarodnom konferencijom u gradiću Bassano del Grappa u Italiji u okviru festivala Operaestate.

I ove godine nastavlja se suradnja s Izraelskom abasadom te nakon duljeg vremena predstavljamo Baraka Marshalla, koji je odnedavno umjetnički direktor plesne skupine Inbal Dance te tako svoju plesnu karijeru nastavlja na relaciji Los Angeles – Tel Aviv. U Zagrebu će nastupiti s predstavom „Wonderland“.  

Tijekom festivala publika će imati prilike sudjelovati aktivno u plesnim radionicama, a novost je poziv publici okušati se u izradi vlastite plesne knjige kroz radionicu koju će voditi Zoran Videoški. Uz filmske projekcije, tjedan će obilovati i prezentacijama rada mladih generacija plesača škola suvremenog plesa iz Zagreba i Ljubljane, uz razgovor o očekivanjima mladih plesača u trenutku ulaska u ovu zahtjevnu profesiju.

Međunarodni dio programa posvećen je suradnji s Francuskom, kroz projekt Rendez-vous Festivala Francuske u Hrvatskoj. Između ostalog, predstavit ćemo noviju generaciju francuskih koreografa, ali i one koje smo imali prilike upoznati ranijih godina (poput Cie Nacera Belaza, Boris Charmatz, Vincent Mantsoe). Neke upoznajemo po prvi puta, poput koreografkinje Myriam Gourfink, ili pak mladog plesnog dvojca okupljenog oko nagrađivane skupine Sine qua non arts i mladih autora okupljenih oko Collectif Es ili pak autora oko multimedijalne predstave „HAKANAI“. Raduje nas mogućnost predstaviti i najnoviju koreografiju rado viđenog gosta Thierry Smitsa; predstava “ReVolt“, nedavno premijerno izvedena u Belgiji, i ovoga je puta oduševila javnost i kritiku. Po prvi puta predstavljamo i poljske umjetnike, s predstavom „Nijinsky: Posvećenje Snova“ u produkciji Teatra Bretoncaffe , za koju su dobili najviša priznanja koja u Poljskoj za ples dodjeljuje Ministarstvo kulture, kako za koreografiju tako i za izvedbu, a poslastica koja će obradovati one koji prate suvremenu mimu bit će nastup slavne Karine Holla.