Preskočite na glavni sadržaj

6. MAGfestival od 28. kolovoza do 6. rujna u Splitu

MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe, ove će se godine održati po šesti puta u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. 
vrijeme: 28.08.2015. - 06.09.2015.

Festival se održava u svečanoj gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita jedinstvenoj takve vrste u Hrvatskoj te nudi spoj glazbenog i likovnog doživljaja. Osnivač festivala je Udruga mladih akademski obrazovanih glazbenika sa šireg područja grada Splita, udruga MAG. Od ove godine MAGfestival dobiva priznanje i na europskoj razini – od strane Europskog festivalskog udruzenja (EFA – European Festivals Association) MAGfestivalu je na osnovu originalnosti projekta i kvalitetno osmisljenog programa dodijeljena titula EFFE Festival Label.

Na 6. MAGfestivalu će se predstaviti već renomirani i afirmirani hrvatski i inozemni komorni sastavi, kao i sastavi koji tek čekaju svoju afirmaciju. Čast da otvori MAGfestival pripast će triju GIG koji je jedan od najnagradivanijih komornih sastava u Hrvatskoj. Tijekom festivala publika će moći uživati u dosad neviđenom kulturno umjetničkom programu "Mandolina kroz stoljeća", izvedbama mladih glazbenika iz festivalskog ansambla sastavljenog od članova Udruge MAG i gostiju te nedavno osnovanog Kairos trija. Za kraj, ostavljena su dva vrhunska koncerta - ponajboljeg komornog europskog gitarističkog sastava - Zagrebačkog gitaristickog kvarteta te njemačkog gudačkog kvarteta Pegasos uz gostovanje pijanistice Ivane Stimac, stoji u najavi organizatora.

Program

Četvrtak (28.08.) – otvaranje 6. MAGfestivala
Trio GIG  (Gordan Tudor - saksofon, Ivan Batoš - klavir i Goran Jurković - saksofon),
Ovaj atraktivni komorni sastav je utemeljen 2006. godine i nagrađivan na glazbenim festivalima diljem Hrvatske. Osim (pra)izvedbi skladbi domaćih i stranih skladatelja, nastalih na poticaj članova ansambla, okosnicu repertoara trija GIG čine transkripcije kapitalnih djela komornog repertoara za klavirski trio i slične ansamble.

Nedjelja (30.08.)
„Mandolina kroz stoljeća“
Jedinstven i originalan program, kakav se rijetko može čuti na glazbenim pozornicama i festivalima u Hrvatskoj. Čak devet glazbenika izvest će široku lepezu glazbe napisane za mandolinu od razdoblja baroka preko reomantizma i klasike pa sve do modernog doba. Na ovom koncertu ćemo čuti i kako mandolina zvuči u suzvučju sa instrumentima s kojima obično nije u doticaju - harfom, flautom i oboom.

Ponedjeljak (31.08.)
Festivalski ansambl sastavljen od članova Udruge MAG i gostiju
Posebnu atrakciju svakog MAGfestivala čine koncerti festivalskog ansambla. I ove godine festivalski ansambl sastavljen od, mahom mladih splitskih glazbenika, članova Udruge MAG i gostiju, njih preko dvadeset, izvest će program kakav publika u Splitu do sada nikada nije imala priliku čuti.

Srijeda (02.09.)
Zagrebački gitaristički kvartet (Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Melita Ivković, Frane Verbanac - gitare)
Jedan od ponajboljih komornih sastava ove vrste u Europi, nastupao diljem svijeta, sa dvadesetpetgodišnjom tradicijom muziciranja, izvest će raznovrstan program, od skladbi baroknih majstora pa sve do atraktivnih skladbi južnoameričkih autora.

Subota (05.09.)
Kairos trio (Lucija Mandić - violina, Robert  Žburin – violončelo i  Kristina Cvitanić – klavir)
Posebna ideja MAGfestivala je i osiguravanje platforme mladim glazbenicima i komornim sastavima za afirmaciju na glazbenoj sceni. Kairos trio, nedavno osnovan u Trogiru, po prvi puta će se predstaviti splitskoj publici i to djelima Haydna, Papandopula i Rahmanjinova.

Nedjelja (06.09.)
Gudački kvartet Pegasos (Njemačka) i Ivana Štimac (klavir)
Međunarodni karakter ovogodišnjeg MAGfestivala će opravdati gudački kvartet Pegasos osnovan 1991. u Stuttgartu. Njima će se na ovom koncertu pridružiti i mlada kaštelanska pijanistica Ivana Štimac u zajedničkoj izvedbi Schumannovog klavirskog kvinteta.

Opširnije