Preskočite na glavni sadržaj

11. festival hrvatske glazbe u Beču

Jedanaesti Festival hrvatske glazbe na kojemu će hrvatski i strani glazbenici i ansambli na deset koncerata predstaviti bogatstvo, raznolikosti i specifičnosti hrvatske glazbene kulture i baštine kroz stoljeća, održat će se od 3. studenoga do 8. prosinca, najavili su organizatori u utorak na konferenciji za novinare u Beču.
vrijeme: 03.11.2015. - 08.12.2015.

"Različito glazbeno bogatstvo hrvatskih mikroregija koje krase poseban geografski položaj, način života te raznovrsnost kulturnih obilježja i tradicije te potpuno autohtona izvorna umjetnost pa tako i glazba, posebno će doći do izražaja u programu ovogodišnjega festivala", rekao je na konferenciji za novinare u hrvatskom veleposlanstvu u Beču voditelj Muzičkog informativnog centra (MIC) i umjetnički ravnatelj festivala Davor Merkaš.

Festival će 3. studenoga otvoriti koncert Vokalista Lada s programom hrvatske sakralne tradicijske glazbe pod ravnanjem Joška Ćalete u crkvi svetog Petra u središtu Beča.

Na ostalim koncertima nastupit će poznati hrvatski i strani glazbenici i ansambli, poput pijanista Gorana Filipeca, flautistice Sabine Federspieler i čembalistice Maje Mijatović. Mezzosopranistica Dijana Haller nastupit će u suradnji s Filipom Fakom na glasoviru u palači Eschenbach, a jazz pjevačica Christiana Uikiza u prestižnom jazz klubu Porgy &Bess s kojim Festival surađuje od osnutka 2005. Koncerte će održati i Zagrebački solisti, Zagrebački ansambl flauta, Zagreb jazz orkestar i bečki ansambl Tschuschenkappelle.

Ugođaj Mediterana donijet će 2. prosinca Oliver Dragojević nastupom u kazalištu Akzent, a interpretatorica narodne glazbe Lidija Bajuk i multiinstrumentalistica Lana Moslavec nastupit će u Institutu za etnologiju i etnomuzikologiju bečkog Sveučilišta. U Gradišćanskom hrvatskom centru predviđeno je održavanje izložbe i koncerta uz nastup svestranog glazbenika i slikara Borne Šercara i gitarista Ante Gela.

Hrvatski umjetnici studirali su u Beču, a poslije ovdje i djelovali, a austrijski umjetnici sudjelovali su u izgradnji hrvatskih gradova, poučavali naše umjetnike, razmjenjivali s njima mišljenja i uzajamno se prožimali kroz stoljeća, ali i danas", naglasio je Merkaš.

Tradicija se nastavlja, festival se razvio u važnu međunarodnu kulturnu priredbu. Želja nam je još više se integrirati u austrijske glazbene cikluse predstavljajući djela hrvatskih skladatelja u interpretaciji istaknutih hrvatskih i  međunarodnih glazbenika, a ove su godine u glazbenoj ponudi i tri praizvedbe djela hrvatskih skladatelja", zaključio je Merkaš.

"Festival je uspješan projekt predstavljanja hrvatske glazbe koji pridonosi produbljivanju hrvatsko-austrijskih kulturnih odnosa", ocijenila je hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković. (Hina)