Preskočite na glavni sadržaj

Novi filmski festival za djecu u Zagrebu – 'KinoKino'

Zagreb Film Festival pokreće novi festival - prvo izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu 'KinoKino' održat će se od 16. do 20. ožujka u zagrebačkom kinu 'Europa'.
vrijeme: 16.03.2016. - 20.03.2016.

''Tijekom pet dana trajanja Festivala kultno zagrebačko kino Europa, koje je kao jedno od ključnih gradskih kulturnih i socijalnih lokacija posvećenih kvalitetnoj kinematografiji ujedno i inspiracija za naziv Festivala, postat će mjesto susreta djece s filmom", najavili su organizatori Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.
 
Ističu kako će Festival "kroz pažljivo odabran filmski program, razgovore o filmu i raznovrstan radionički program, nastojati stvoriti poseban i drugačiji doživljaj odlaska u kino, kako bi pridonio stvaranju novih generacija kino publike i budućih filmofila".
 
Na festivalu će se prikazati tridesetak međunarodnih igranih filmova za djecu do 15 godina u nekoliko programa. Priredit će se natjecateljski program recentnih igranih dugometražnih i kratkometražnih filmova te dva popratna filmska programa, "Klasici s redateljima" i "Moj prvi odlazak u kino".
 
O najboljim filmovima u dvije natjecateljske kategorije će odlučivati profesionalni i dječji žiri. Filmsku industriju će u žiriju, između ostalih, predstavljati redatelj Daniel Kušan ("Koko i duhovi", "Ljubav ili smrt") te programska koordinatorica jednog od najznačajnijih filmskih festivala za djecu Zlin Film Festivala, Jaroslava Hynštova.
 
Članovi za dječji žiri izabrat će se putem natječaja, o čemu zainteresirani mogu saznati na Facebook stranici festivala i internetskim stranicama kina Europa i Zagreb Film Festivala.
 
Program "Klasici s redateljima" prikazuje najdraže filmove iz djetinjstva danas afirmiranih redatelja. Ove godine svoje će favorite s djecom podijeliti Vinko Brešan, Danilo Šerbedžija i Antonio Nuić, koji će nakon odgledanog filma razgovarati s publikom. 
 
Festival donosi i program "Moj prvi odlazak u kino", namijenjen djeci predškolske dobi, koja su tek na putu stvaranja prvih kino doživljaja i sjećanja.
 
U raznovrsnom  popratnom programu projekcije će popratiti razgovori s filmskim stručnjacima i radionice vezane uz film i srodne teme. (Hina)