obavijest

Predstavljanje knjiga Lászla Végela


vrijeme: 20.05.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Institut Balassi - Mađarski institut, Cesarčeva 10

U ponedjeljak, 20. svibnja, s početkom u 19 sati, u Institutu Balassi - Mađarskom institutu u Zagrebu bit će predstavljene dvije knjige Lászla Végela 'Exterritorium' i 'Neoplanta ili obećana zemlja'. Uz autora, o njegovim djelima govorit će Xenia Detoni i Zdravko Zima, a razgovor će moderirati urednica Iva Karabaić.
 

Ulomke iz knjiga Lászla Végela čitat će Milivoj Beader.

             

Exterritorium je izvanredna dnevnička esejistika Lászla Végela, mađarskog pisca rođenog u Vojvodini. Britka promišljanja o humanosti, krivnji, odgovornosti i politici, kao i nostalgična toplina prema ljudima i mjestima koji tvore dom i kad si naoko ničiji, čine Végela istinski velikim piscem.

 

Neoplanta je topla i silno životna kronika jednoga grada i ljudi u žrvnju 20. stoljeća. Na području gdje su i masovne grobnice multikulturne, Végel ispisuje suosjećajne stranice sage o obiteljima koje su pronašle svoj put kroz tragedije i komedije grada koji još od carice Marije Terezije svaki njegov građanin zove na svojem jeziku. Jer, grad koji voliš nazivaš upravo tako, baš kao što i čovjek umije istinski opsovati samo na onom jeziku na kojem i sanja.

 

(R.P.B., 17.05.2019)