Preskočite na glavni sadržaj

Dani kršćanske kulture 2016.

Dani kršćanske kulture 2016.
12. Dani kršćanske kulture održat će se od 12. do 22. ožujka 2016. u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku. Publiku očekuje bogat kulturni i duhovni program - izložbe, koncerti, tribine, filmske projekcije, predstavljanja knjiga, a ulaz na sva događanja je slobodan. U okviru manifestacije dodjeljuje se nagrada Andrija Buvina, koja je ove godine pripala slikaru Josipu Botteriju Diniju.
vrijeme: 12.03.2016. - 22.03.2016.


Međunarodna manifestacija Dani kršćanske kulture prvi se put održala 2005. godine u Splitu i otada je postala prepoznatljiv sadržaj koji predstavlja značajan doprinos kulturnom bogatstvu i raznolikosti u hrvatskom društvu. Ciljevi su manifestacije, s jedne strane, ukazati na bogatstvo tradicije koju baštinimo i pokazati zašto se europska kultura u svojoj najdubljoj matrici može nazvati kršćanskom te uputiti na djela i osobe bez kojih je ona nezamisliva. S druge strane, manifestacija želi otvoriti prostor suvremenim autorima, onima koji osluškuju vrijeme u kojemu živimo i koji na različitim područjima kulturnog i umjetničkog djelovanja stvaraju nadahnuti kršćanskom vizijom svijeta i stvarnosti.

Utemeljeni na takvom konceptu Dani kršćanske kulture uključuju izložbe, koncerte, tribine, okrugle stolove, predstavljanja knjiga i nosača zvuka, kazališne predstave, filmske projekcije itd., koji zajedno čine višednevni nezaobilazni kulturni i društveni događaj prepoznatljiva identiteta. U okviru Dana kršćanske kulture dodjeljuje se i nagrada Andrija Buvina za doprinos kršćanskoj kulturi onoj osobi ili ustanovi koja je dala najzapaženiji doprinos razvoju kršćanske kulture, odnosno zastupanju kršćanskih vrijednosti u kulturno-javnom životu. Ovogodišnji dobitnik Nagrade je hrvatski akademski slikar Josip Botteri Dini.

Manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a prepoznali su je i Ministarstvo kulture RH, Splitsko-makarska nadbiskupija, Dubrovačka biskupija, Šibenska biskupija te županije i gradovi domaćina koji su rado prihvatili pokroviteljstvo ili suorganizaciju manifestacije u zajedničkoj želji da ona doprinese popularizaciji i širenju kršćanske kulture kod nas.

Program: Split | Šibenik | Dubrovnik

Najava: 12. Dani kršćanske kulture u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku