Preskočite na glavni sadržaj

10. KRADU

10. KRADU
Kazališna revija Akademije dramske umjetnosti (KRADU) Sveučilišta u Zagrebu u desetom izdanju od 5. do 10. travnja donosi ukupno jedanaest predstava, od kojih se čak polovica izvodi premijerno, a raznolik program revije uključuje nekoliko suvremenih uprizorenja klasika, praizvedbu novog dramskog teksta, predstavu za djecu te nekoliko plesnih predstava. 
vrijeme: 05.04.2016. - 10.04.2016.

U šest festivalskih dana, publika će u prostorima ADU-a u Frankopanskoj 22 imati priliku pogledati premijerne predstave "Vrijeđanje publike", prema tekstu Petera Handkea i u režiji Ivana Penovića, "Kako nastaje kazališna predstava", prema  tekstu Sunčice Sodar i Hrvoja Korbara, koji potpisuje režiju, "Proletio je tihi anđeo", prema motivima "Galeba" A. P. Čehova, dramatizaciji Nine Bajsić i Tamare Damjanović i režiji Tamare Damjanović, "Kad je mrak, zažmiri", autorski projekt Maje Ležaić i Nikoline Rafaj, te "Projekt: Pravda" kazališne platforme Regionalna mreža akademija.

"Projekt: Pravda" zajednički je naziv za sedam dramskih komada na temu pravde nastalih u sklopu kazališne platforme međunarodnog projekta Regionalna mreža akademija, koji je ADU s partnerskim akademijama i fakultetima započeo u lipnju 2013. prema tekstovima izabranim na natječaju provedenom na fakultetima i akademijama iz Ljubljane, Beograda, Novog Sada, Cetinja, Skopja, Sarajeva i Zagreba.

Tijekom 2015. i 2016. godine sedam je umjetničkih timova na partnerskim akademijama pripremalo dramske komade koji se objedinjeni premijerno prikazuju na 10. KRADU, a čine ih tekstovi "Čačkalica" Kristine Bojanić u režiji Tamare Damjanović, "Ne čujem pečat, Josipe" Borne Vujčića u režiji Marka Jovičića, "Popokatepetl" Sare Radojković u režiji Mirka Radonjića, "Šah-mat" Mile Jovanović u režiji Sare Lucu, "Terapija" Mirze Skenderagića u režiji Dragane Stojčevske, "Tu sam ja Brecht" Balša Počeka u režiji Dine Pešuta, te "Zezanje" Dine Pešuta u režiji Irfana Avdića.

Ostale su predstave reprize ispitnih produkcija, "Tamara" (prema tekstu Frana Galovića i u režiji Arije Rizvić), "Giga Barićeva" (ispit iz Scenskog govora i Scenskog pokreta pod mentorstvom profesorica Ivane Legati i Blaženke Kovač Carić), "Životinjska farma" (glumačka klasa Renea Medvešeka) te tri plesne produkcije; "...šš.šš...šš.šŠ.Š.ššŠšškrčkrshhššš...ŠŠšššštktkt...ktkRrrč...čkčkšŠŠŠŠš........šŠŠsŠtk. [šum]" (koncept i koreografija Nikolina Medak, u suradnji s izvođačicom Danijelom Vukadinović); izvedbene radionice 1. i 3. godine izvedbenog smjera Odsjeka plesa "Little Crowd" (pod mentorstvom Milana Tomášika) i "Students of Images" (koncept i koreografija Matija Ferlin).

Kako se ističe u najavi, u okviru popratnog programa održat će se treći DijalogADU, ciklus razgovora na aktualne teme iz kulturne politike s naglaskom na scenske i audiovizualne umjetnosti, te predstava "Fuga o ljubavi", prema tekstu Alberta Camusa i u režiji Lovre Krsnika.

U sklopu nastavka suradnje ADU-a sa Studijem dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, posjetitelji revije moći će razgledati i izložbu plakata za pojedine predstave.

KRADU je kazališni festival pokrenut na inicijativu studenata s ciljem prezentiranja njihovih radova javnosti, nema natjecateljski karakter te se održava bijenalno s revijom filmova FRKA.

Ulaz na sva događanja je besplatan. (Hina)

KRADU na fb