Preskočite na glavni sadržaj

Animafest Zagreb 2016.

Animafest Zagreb 2016.
Svjetski festival animiranog filma prikazat će od 6. do 11. lipnja 2016. više od tristo filmova gotovo svih žanrova i animacijskih tehnika, od čega je u program Velikih natjecanja uvršteno njih pedeset i pet...
vrijeme: 06.06.2016. - 11.06.2016.

Filmovi koji će se natjecati za festivalske nagrade odabrani su između 1700 prijava iz više od 70 zemalja, od 'velesila' animacije, Francuske, Velike Britanije i Kanade, do onih koje se tek trebaju dokazati, Singapura i Libanona.

"Velikom interesu filmaša pridonosi i što se laureati Animafesta automatski kvalificiraju za europsku filmsku nagradu Cartoon D'Or, ali i za Oscara, kojega je ove godine dobio prošlogodišnji osvajač nagrade Animafestove publike, 'Bear Story'", napominje se na web stranicama 26. izdanja Animafesta.

U kratkometražnu konkurenciju ušlo je 46 filmova, među kojima su i afirmirani autori, poput Georgesa Schwizgebela (Švicarska), Phila Mulloya (Velika Britanija), Igora Kovalyova (Rusija) i Theodorea Usheva (Kanada), te animacijske zvijezde u usponu, Peter Millard (Velika Britanija), Paul Wenninger (Austrija), Celine Devaux (Francuska) i Laura Harrison (SAD).

Filmove su prijavili i predstavnici "kreme kineske nezavisne animacije", Lei Lei (autor festivalskog plakata i trailera u Zagrebu 2014. godine), Jie Shen, Haiyang Wang te Xi Chen i Xu An, koji su već sudjelovali na Animafestu.

Umjetnički ravnatelj festivala, Daniel Šuljić zadovoljan iznimno plodnom godinom za hrvatsku animaciju, pa su čak četiri filma domaćih autora uvrštena u jaku konkurenciju kratkometražnog filma - "Pokretni elementi" Marka Tadića, "Planemo" Veljka Popovića, "Petrova šuma" Martine Meštrović i kanadsko-hrvatska koprodukcija "Only Lovers Leave to Die" Vladimira Kanića.

Devet filmova u dugometražnoj konkurenciji

Izbor filmova za konkurenciju dugometražnog filma donosi devet tematski i tehnikama vrlo različitih filmova, od hvaljene "Anomalise" Charlija Kaufmanna, preko španjolske ekološke senzacije "Psihonauti" Pedra Rivera i Alberta Vazqueza, do američke dokumentarističke senzacije i pobjednika Sundancea, filma "Nuts!" Penny Lane o ekscentričnom geniju Dr. Johnu Romulusu Brinkleyu.

Luksemburško-belgijsko-španjolski film "Iznimne priče" Raula Garcie nastajao je devet godina, a rezultat je vizualno raskošna animirana antologija pet kratkih priča Edgara Allana Poea, dok je kolumbijski "Sabogal".Juana Josea Lozana i Sergia Mejie snažna politička drama o ljudskim pravima utemeljena na nedavnoj kolumbijskoj prošlosti.

Iz Rumunjske stiže angažirana "Čarobna planina" Ance Damian, o borcu protiv komunizma kojem je glas posudio Jean-Marc Barr, a iz Francuske "April i izniman svijet" Christiana Desmaresa i Francka Ekinci o djevojčici koja traži nestale roditelje u vrijeme Napoleonove diktature.

Dugometražnu konkurenciju zatvaraju dva japanska filma, znanstveno fantastični "Harmony" Michaela Ariasa i Takashi Nakamure, te cyberpunk priča "Carstvo leševa" Ryotara Makihare, u čijem je središtu John Watson, partner Sherlocka Holmesa.

Festival će ugostiti i više od 150 svjetskih filmaša, a poseban gost je belgijski majstor animacije Raoul Servais, ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno djelo Animafesta. Taj stari znanac Animafesta, koji je sudjelovao i na prvom izdanju 1972., primit će nagradu na otvorenju festivala, 6. lipnja.

Organizatori najavljuju kako će se ove godine pojačati tradicionalno bogata popratna događanja, poput projekcija na otvorenom.

Detaljna ponuda u jedanaest programskih cjelina jedinog hrvatskog festivala A kategorije i jednog od četiri animacijska 'Grand Slama' (uz Annecy, Ottawu i Hirošimu), bit će predstavljena 6. travnja na konferenciji za novinare. (Hina)

Animafest: Atraktivan program s više projekcija na otvorenom (Hina, 6.4.2016.)