Preskočite na glavni sadržaj

11. festival Moje, tvoje, naše

11. festival Moje, tvoje, naše
U Rijeci će se od 7. do 9. travnja 2016. održati jedanaesto izdanje festivala 'Moje, tvoje, naše', tematizirajući problematiku nadzora putem izložbe 'Crna komora', radionice nevidljive tinte, performansa i prezentacija brojnih zanimljivih gostiju. Ulaz na sve sadržaje je besplatan. Organizator događaja je udruga Drugo more.
vrijeme: 07.04.2016. - 09.04.2016.

S obzirom na međunarodni karakter festivala, osnovni jezik komunikacije bit će engleski.

Riječima Davora Miškovića, predsjednika udruge Drugo more: "Jedanaesto izdanje manifestacije 'Moje, tvoje, naše' bavi se nadzorom kao jednim od važnijih problema suvremenog doba. Određena vrsta nadzora prisutna je u svim civilizacijama i uvijek je u funkciji otklanjanja devijacija, usmjeravanja populacije u smjeru funkcionalnog ponašanja – što god bilo definirano kao funkcionalno ponašanje. Onaj tko nadzire uvijek je poziciji moći, ne samo u smislu definiranja prihvatljivog ponašanja, nego i u smislu prikrivanja vlastitih devijacija. S druge strane, kakav god nadzor bio, ljudi su uvijek pronalazili prostor za devijaciju, subverzivno djelovanje, ali i prostor da nadgledaju samog nadzornika."

Izložba: Crna komora

Festival započinje u četvrtak 7. travnja u 20 sati, otvorenjem izložbe Crna komora u Malom salonu.

Izložba nastaje u produkciji Drugog mora i ljubljanske Aksiome, kao pokušaj poticanja rasprava o delikatnoj i često neugodnoj ulozi umjetnosti i mašte u eri masovnog nadzora, pri čemu se naglasak stavlja na mnogostruke poveznice između poststudijske umjetnosti, nezavisnih istraživanja i novih oblika političkog aktivizma u eri mreža. Sadržavajući neke od najznačajnijih radova generacije umjetnika i aktivista koji osmišljavaju tehnološke i društvene taktike kako bi zavirili u suvremene fenomene nadzora i paranoje, izložba okuplja multimedijalna djela umjetnika i disidenta Ai Weiweia te hakera i bliskog povjerenika Edwarda Snowdena u aferi Wikileaks Jacoba Appelbauma, Oskarom nagrađene redateljice Laure Poitras, kolektiva Metahaven te umjetnika i aktivista Zacha Blasa, Jamesa Bridlea, Émilie Brout i Maxime Marion, Simona Dennyja, Jill Magid i Evana Rotha.

Kustosi izložbe su međunarodno priznati umjetnički dvojac Eva i Franco Mattes te istraživač i kustos Bani Brusadin, koji od 2003. godine upravljaju međunarodnim festivalom nekonvencionalnih umjetničkih formi i komunikacija The Influencers u Barceloni. Kustos Bani Brusadin i umjetnici Evan Roth i James Bridle prisustvovat će otvorenju izložbe, koju je moguće besplatno posjetiti do 30. travnja 2016. godine.

Radionica, performans, prezentacije i rasprave
 
U petak će umjetnica i dizajnerica Amy Suo Wu u Omladinskom kulturnom centru Palach održati radionicu nevidljive tinte i steganografije, s početkom u 11 sati.
S obzirom na vrlo ograničeni broj polaznika, mjesto na radionici je potrebno rezervirati pozivom na broj 095 733 9880 (radnim danom od 9 do 17 sati) ili e-mailom na dubi@drugo-more.hr.

Diskurzivni dio festivala održat će se u petak i subotu u velikoj dvorani Filodrammatice, gdje će zanimljivi gosti ponuditi vlastito viđenje suvremenog svijeta u kojem se “fizičko” prepliće s “umreženim” i čije su se tehnologije komunikacije u konačnici pokazale ultimativnim sredstvom korporativnog i državnog nadzora.

S osvrtom na vlastiti rad koji čini dio izložbe Crna komora, američki umjetnik Evan Roth u petak u 17 sati okupljene će provesti prostranstvima internetskih krajolika, koji su se značajno izmijenili u posljednja dva desetljeća otkad se Roth prvi puta spojio na mrežu. U sličnom tonu nastavit će i filozof Tomislav Medak iz Zagreba, koji će u 19 sati, nakon osvrta na ratoborne primjere otpora kontroli unutar kibernetičkog svijeta, pokušati proniknuti u dostupne strategije i resurse uz pomoć kojih bi tehnologija mogla (p)ostati sredstvom emancipacije. U 21 sat, James Bridle – britanski umjetnik i autor čiji je rad također uključen u izložbu Crna komora i koji je u listopadu prošle godine održao predavanje u prepunom Palachu – ponudit će moguće načine izlaska iz tjeskobne atmosfere koju stvara suvremeni sveprisutno-nevidljivi nadzor. U pauzama između spomenutih predavanja, nizozemska umjetnica Nina Boelsums performansom Unveil na vlastitoj će koži, uz pomoć haljine koja se rastvara sa svakom pohranom novog kolačića na računalu, metaforički dočarati problematiku gubitka privatnosti na mreži.

Idućeg dana, u subotu 9. travnja s početkom u 18 sati, prezentaciju će održati Bani Bradusin, jedan od kustosa izložbe Crna komora. Diskurzivni dio festivala svojom će prezentacijom o važnosti obrane privatnosti i borbe protiv globalnog sigurnosnog nadzora u 20 sati zaključiti Annie Machon, nekadašnja zaposlenica britanske obavještajne službe MI5 od koje je bila primorana skrivati se i živjeti u egzilu, nakon što je s tadašnjim partnerom odlučila prokazati kriminalne radnje i nekompetencije britanskih špijunskih agencija.

Više informacija o radionici, performansu i prezentacijama saznajte ovdje.

Facebook događanje