Preskočite na glavni sadržaj

23. međunarodni festival malih scena Rijeka

23. međunarodni festival malih scena Rijeka
Na 23. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci od 3. do 10. svibnja 2016. na programu će biti devet predstava iz šest zemalja, i to iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije, BiH i Bugarske.
vrijeme: 03.05.2016. - 10.05.2016.

Umjetnički ravnatelj festivala Nenad Šegvić kazao je da je ovogodišnji program najbolje što se moglo postaviti s obzirom na raspoložive novce za organizaciju. Istaknuo je da se program nije nikad do sad najavio ovako kasno, a razlog je složeno zatvaranje financijske konstrukcije, s obzirom na to da ni Ministarstvo kulture niti Primorsko-goranska županija još nisu potvrdili da će ga sufinancirati.

Izbornik festivala Bojan Munjin rekao je da je u širem izboru bilo tri puta više predstava nego što će biti u konačnom programu. Predstave aktualiziraju i problematiziraju ovo vrijeme bave se ratnim i poslijeratnim traumama te neurozama suvremenog čovjeka dostojno i na ljudski način, rekao je Munji. Ustvrdio je da, uz to, ovo ostaje festival dobre glumačke igre.

Vrijednost i značenje festivala za Rijeku, ali i cijelu Hrvatsku istaknuli su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar. Navedeno je da je tijekom jučerašnjeg sastanka riječkoga gradonačelnika s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem jasno potvrđeno da će ministarstvo sufinancirati organizaciju Međunarodnog festivala malih scena.

Festival otvara koprodukcija Kazališta Ulysses i MESS-a Sarajevo "Antigona - 2000 godina kasnije" u režiji Lenke Udovički. Sarajevski ratni teatar SARTR i MESS iz Sarajeva predstavit će se izvedbom "Brašna u žilama" po tekstu Igora Štiksa u režiji Borisa Liješevića.

Marjan Nećak redatelj je "Dnevnika jednog luđaka" po priči N.V. Gogolja Moving Music Theatrea i Centra za kulturu Bitola u izvedbi Ozrena Grabarića, a predstavu "Prah" po tekstu G. Spiroa režira Veljko Mićunović a izvode Šabačko pozorište i Narodno pozorište Beograd. PUK i Scena Ribnjak iz Zagreba odigrat će Krležinu dramu "U agoniji", HNK u Zagrebu "Bella figura" po tekstu Yasmine Reze i režiji Borisa Liješevića a beogradski Teatar Zvezdara izvest će "Vlak" T. McCarthyja u režiji Voje Brajovića.

Posljednje dvije predstave ovogodišnjeg festivala su "Poludjela lokomotiva" Slovenskog dramskog gledališča iz Ljubljane po tekstu S. I. Witkiewicza u režiji Jerneja Lorencija i "Gogoljev san" Margarite Mladenove i Ivana Dobčeva u izvedbi Tehatre Laboratory Sfumato iz Sofije u Bugarskoj. (Hina)