Preskočite na glavni sadržaj

7. VAFI

7. VAFI
Sedmi Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin (VAFI) u znaku je zemlje partnera Izraela, a održat će se od 19. do 24. travnja 2016. Ovogodišnji program publici će ponuditi 225 vrsnih filmskih uradaka, dvije radionice – pikselacije i produkcije zvuka te nekoliko popratih događanja... 
vrijeme: 19.04.2016. - 24.04.2016.

Na 7. VAFI pristiglo je 305 filmova iz 52 zemlje u sekciji JUNIOR, a Maša Udovičić, producentica i predsjednica ASIFA Hrvatske i Petra Zlonoga, animatorica, odabrale su 35 MINI, 50 MIDI i 43 MAXI filmova. Što je 128 filmova ili 360 minuta.

U sekciji SENIOR pristiglo je 566 filmova iz 68 zemalja, a selektorice Dubravka Kalinić Lebinec, osnivačica VANIME i dugogodišnja promicateljica važnosti medijske kulture i Sandra Malenica, programska direktorica VAFI-ja odlučile su da će na 7. VAFI-ju biti prikazano 97 filmova. U kategoriji filmova za djecu do 10 godina MINI 27 filmova, u kategoriji MIDI za djecu od 11 do 14 godina 32 filma, a u kategoriji MAXI - da mlade od 15 godina 38 filmova.

Žiri za SENIOR su članovi VANIME, dok filmove djece i mladih ocjenjuje internacionalni žiri odraslih. Službene projekcije će biti u kinu Galerija.

Ove je godine u fokusu predstavljanje Izraela i internacionalno druženje. Na 7. VAFI stiže više od 80 gostiju (iz Ukrajine, Moldavije, Turske, Španjolske, Litve, Srbije, Slovenije, Kine, Izraela itd.). Najviše gostiju dolazi upravo iz Izraela s obzirom da je partner 7. VAFI-ja Izrael.

Izraelska animatorica Mizmor Watzman održat će radionicu pikselacije za djecu, a Karina Hananeia i Max Epstein priredit će u sinagogi svojevrsni performans animacije pijeska uživo. U pripremi je i izložba u Galerijskom centru Varaždin pod nazivom “Jeruzalem: dom, misterija i stvarnost” skupine autora: Elizabeta Zaidner, Karina Hananeia, Olga Goltser, Vasyl Sribny i Max Epstein. Jedan od trojice članova žirija za JUNIOR također je iz Izraela – animator, profesor i osnivač Centra animacije u Tel Avivu Tsvika Oren, dok su druge dvije članice belgijska edukatorica Jekina Elfi De Vos i hrvatska animatorica Juliana Kučan. Tsvika Oren pripremio je i selekciju suvremene izraelske animacije – animiranih filmova nastalih u proteklih 12 godina koje ćemo osim na otvaranju, vidjeti u još dva bloka po sat vremena.

Od utorka, 19. travnja, do četvrtka, 21. travnja, od 15 do 18 sati u uredu VANIME, na adresi Augusta Šenoe 12 u Varaždinu održat će se trodnevna radionica pikselacije za djecu od 10 do 14 godina. Radionicu vodi Mizmor Watzman iz Izraela, a posebna tehnika stop animacije - animacije ljudskih tijela bit će snimana s iPadima.

Drugu, jednodnevnu radionicu produkcije zvuka za animirani film održat će Nikola Janković iz Media Education Centra za djecu iz Srbije. Polaznici - djeca od 9 do 15 godina – moći će učiti kako nastaje zvuk za animirane filmove u subotu, 23. travnja, od 10 do 12 sati, također u uredu VANIME, na adresi Augusta Šenoe 12. Uz radionicu zvuka za djecu, Nikola Janković održat će i prezentaciju za sve goste i zainteresirane u palači Herzer. Sudjelovanje na radionicama, kao i svi ostali sadržaji za publiku na VAFI-ju su besplatni.

Na VAFI-ju će se ove godine predstaviti i gosti i njihovi festivali. Naime, VAFI je član Youth Cinema Networka koji okuplja festivale i filmske družine iz cijelog svijeta, a uz VAFI članovi mreže iz Hrvatske su DUFF iz Dubrovnika i Four River Film Festival iz Karlovca.

Festival ima i odgojnu komponentu koju su prepoznali UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske koji dodjeljuju Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava i natjecateljski karakter u sekcije filmova koje su radila djeca.

VAFI se ove godine održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Varaždina, Varaždinske županije i Turističke zajednice Grada Varaždina, a ASIFA Hrvatske, Hrvatski filmski savez i Koncertni ured Varaždin su suorganizatori.

VAFI na facebooku