Preskočite na glavni sadržaj

Noć knjige 2016.

Noć knjige 2016.
Noć knjige 2016. održat će se u petak, 22. travnja, dan uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a na Dan hrvatske knjige. Ovogodišnja manifestacija u znaku je obilježavanja dviju velikih obljetnica: 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa te 100-te godišnjice od prvog objavljivanja 'Priča iz davnine' Ivane Brlić Mažuranić.
vrijeme: 22.04.2016. - 22.04.2016.

Noć knjige 2016. održat će u više od 219 gradova i mjesta diljem Hrvatske, s najvećim brojem programa u Zagrebu (271). Čak 494 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, udruge, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) pripremilo je više od 1000 programa i prodajnih akcija i pogodnosti.

Cijeli svijet je pozornica…

U Noći knjige 2016. William Shakespeare prošetat će hrvatskim knjižnicama, knjižarama, školama, muzejima i brojnim drugim mjestima, potvrđujući svoju prisutnost u našemu kulturnom prostoru i važnost kada govorimo o knjizi i književnosti. Miguel de Cervantes i njegov legendarni vitez don Quijote podsjetit će nas kako se lako opčiniti književnošću i dobrovoljno predati njezinoj čaroliji.

Ove dvije velike obljetnice svjetske književnosti u Noći knjige 2016. obilježit će se brojnim programima: izložbama, radionicama, kvizovima, dramskim izvedbama, glazbenim slušaonicama, projekcijama filmova i drugim kreativnim pristupima njihovu djelu danas, 400 godina kasnije.

Noć knjige za najmlađe

Svjesni važnosti poticanja rane pismenosti i čitanja za razvoj pojedinca, ali i društva u cjelini, organizatori Noći knjige zadovoljni su činjenicom da će se Manifestacija ove godine obilježiti u 28 vrtića, kao i 121 školi, čineći matineju Noći knjige bogatom i raznovrsnom. Regoč, Potjeh, Jagor i Domaći prenijet će bajkovitu atmosferu Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić brojnim mališanima diljem zemlje.

Prodajne akcije i popusti

Prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti tijekom cijelog dana u više od 100 knjižara i antikvarijata širom Hrvatske. Velik broj knjižnica nudit će besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine, kao i rasprodaju otpisanih naslova.

Noć knjige za humanost

Organizatori Noći knjige nastoje svake godine manifestaciji dati i humanitarnu notu. Ovoga puta zahvaljujemo domaćim nakladnicima koji će donirati slikovnice i knjige za djecu Udruzi Krijesnica, koja pruža pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima.

U brojnim knjižnicama i institucijama u Noći knjige 2016. organizirane su dobrotvorne akcije prikupljanja knjiga za knjižnice i potrebite. Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu poziva sve zainteresirane da se priključe humanitarnoj akciji „Knjigom za knjige“ kojom se prikupljaju sredstva za nabavu školskih knjiga i udžbenika djeci iz obitelji pogođenih teškom financijskom situacijom. Knjige i novčana sredstva prikupljaju se u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Po završetku akcije prikupljeni iznos Zaklada NSK će udvostručiti.

Svečano otvorenje manifestacije

Najdulju kulturnu noć u Hrvatskoj simbolički otvaramo točno u podne, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, uz predstavljanje najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u RH (GFK, 2016.). Na otvorenju pete po redu Noći knjige predstavljamo i izložbu "Kadar za čitanje – retrospektiva (2013. - 2015.)". Retrospektivu čini izbor iz izložbi fotografija „Kadar za čitanje“, koje su se tri godine zaredom, kao rezultat natječaja, provodile u suradnji Noći knjige i Fotokluba Zagreb.

Posebni programi

Zoološki vrt grada Zagreba i ove je godine pripremio poseban program namijenjen najmlađima. Pišući ptičjim perom, prisjetit ćemo se kako su nekada pisali naši stari, a bit će organizirana i likovna radionica te interaktivni kutak u kojemu svi posjetitelji zajedno stvaraju jednu priču.

Vlak knjige i prijateljstva putovat će na relaciji Ozalj – Karlovac – Ozalj – Kamanje – Bubnjarci – Metlika – Ozalj, povezujući uz knjigu institucije, stanovnike – i zemlje. Cijelim će putem u vlaku biti organiziran program za djecu i odrasle. Putnici će po dolasku u Metliku razgledati grad te Belokranjski muzej i Ljudsku knjižnicu Metlika, a za njihov zajednički povratak Ozalj, pripremljen je bogati program koji će trajati do 1 sat u noći. Više o programu potražite na stranicama Noći knjige. Prijave za sudionike putovanja vlakom na: knib@ka.t-com.hr.

U ovogodišnjoj Noći knjige sudjelovat će velik broj domaćih književnika, ali i strani autori. Goethe-institut ugostit će beogradskog književnika za djecu i mlade Uroša Petrovića. Talijanski književnik Marco Cesati Cassin gostovat će u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i Osnovnoj školi Horvati.

Organizatori

Organizatori Noći knjige 2016. su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena.

Manifestacija Noć knjige 2016. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a program podržava i Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture RH.

Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika - ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

nocknjige.hr  |  facebook.com/nocknjige.hr