Preskočite na glavni sadržaj

Festival znanosti 2016.

Festival znanosti 2016.
Festival znanosti održat će se od 18. do 23. travnja 2016. u osamnaest hrvatskih gradova u znaku teme 'Znanost i umjetnost', a posjetitelje očekuje petstotinjak različitih događanja. 
vrijeme: 18.04.2016. - 23.04.2016.

Središte događanja u Zagrebu je Tehnički muzej Nikola Tesla gdje će tijekom pet dana 238 sudionika održati 46 predavanja, 38 prezentacija, 103 radionice, sedam izložbi, projekcije filmova i druge programe.

Osim glavne teme "Znanost i umjetnost", sadržaje će povezivati 160. obljetnica rođenja Nikole Tesle te sto godina opće teorije relativnosti Alberta Einsteina. Niz programa obrađivat će aktualna događanja na području znanosti, najavljuju organizatori.

Uz ostalo održat će se izložba "Nove tendencije" Jasne Jakšić ostvarena u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti kojom će se predstaviti umjetnički pokret pokrenut u Hrvatskoj šezdesetih godina, a koji je uspješno spajao znanstvena istraživanja i teoriju s umjetničkom praksom.

Izložbom knjiga iz knjižnice Tehničkog muzeja obilježit će se 160. obljetnica rođenja Nikole Tesle, a multimedijalni projekt Panmonizam Zorana Šćekića ukazat će na izravnu vezu znanosti i umjetnosti.

Splitsko sveučilište priprema 150 aktivnosti na 34 lokacije

U organizaciji Sveučilišta Split u Dubrovniku, Splitu i Zadru na 34 lokacije održat će se više od 150 aktivnosti među kojima i brojne radionice, predavanja, izložbe, prezentacije i pokusi u koje se uključilo 700 volontera, te brojne institucije, udruge, muzeji, ustanove, škole i kazališta.

Rektor splitskog sveučilišta Šimun Anđelinović istaknuo je kako "ovakva događanja otkrivaju studente i profesore kojima nije primarni cilj materijalni već da žele podučiti mlade, da na njih prenesu strast za znanost jer je to ono što pokreće svijet". Ovakva popularizacija znanosti, dodao je, ima bezbroj efekata i ciljeva, no najveći je dobiti najkvalitetnije učenike kojima će se širom otvoriti vrata sveučilišta.

Znanost, visoko školstvo i obrazovanje nije trošak već najpotrebnije u društvu, rekao je pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Srećko Tomas koji smatra da za to treba izdvajati više sredstava. U Split je, kako je rekao, došao kako bi dokazao da to sveučilište, a tako i sva ona izvan Zagreba, nisu zapostavljena, te dodao da razvoj znanosti treba biti policentrična.

Festival je značajan, smatra Tomas, jer cijelom društvu pokazuje kako nam je znanost najpotrebnija. "Vjerujem da će na ovaj festival doći najkvalitetniji koji će se poslije upisati na naša sveučilišta i da će se napokon shvatiti da za znanost treba izdvajati više sredstava nego što se do sada izdvajalo", smatra Tomas.

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj javnosti približiti znanost, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. (Hina)

facebook.com/FestivalZnanosti

(D.H.F., 15.04.2016)