Preskočite na glavni sadržaj

4. Zagrebački harfistički festival

4. Zagrebački harfistički festival
Na 4. Zagrebačkom harfističkom festivalu koji je 23. travnja 2016. otvoren u Muzeju Mimara, publici će se do 28. travnja koncertnim programima predstaviti desetak svjetskih harfista zajedno s hrvatskim glazbenicima.    
vrijeme: 23.04.2016. - 28.04.2016.

U dvoranama Muzeja Mimara i Nacionalne i sveučilišne knjižnice, tijekom trajanja festivala, uz koncerte najboljih svjetskih harfista, održavat će se i seminari, radionice i predavanja.

Otvarajući festival zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je to vrhunska europska glazbena priredba i pravi dragulj u lepezi raznovrsnih kulturnih događanja kojima se Zagreb može pohvaliti svakog proljeća i tijekom čitave godine.

"Kao grad otvorena duha i kulture te bogate glazbene tradicije, Zagreb uvijek s veseljem dočekuje umjetnike sa svih strana svijeta i istinski zna uživati u njihovome glazbenom umijeću i stvaralaštvu", rekao je Bandić. 

Ravnateljica Zagrebačkog harfističkog festivala Tajana Vukelić Peić rekla je kako je osnovni cilj festivala vrhunsko glazbeno obrazovanje mladih ljudi i njihovo kvalitetno usmjeravanje na umjetničkom i životnom putu.

"I ove godine je festival u Zagreb doveo desetak svjetskih harfista koji će se našoj publici zajedno sa hrvatskim glazbenicima predstaviti s predivnim koncertnim programima te će održati seminare, radionice i predavanja. Na festivalu gostuju umjetnici iz Francuske, Velike Britanije, Češke, Mađarske, Meksika i Egipta", istaknula je. 

Posebno je izdvojila svjetsku koncertnu premijeru "zadnjeg od velikog harfista Ieuana Jonesa". U Zagreb je stigao i pobjednik najvećeg harfističkog natjecanja Latinske Amerike, Meksikanac Emmanuel Padilla Holguin, kojemu je u Meksiku Zagrebački harfistički festival dodijelio jedinu Europsku nagradu, dodala je.

Već tradicionalno Zagrebački solisti sviraju s harfistima na festivalu, ovaj put sa Baltazarom Juarezom i Katerinom Englichovom, rekla je  Vukelić Peić te najavila da će publika na popodnevnim koncertima moći čuti i virtuoze na malim harfama te melodije iz svih krajeva svijeta.

Harfa je na festivalu predstavljena i kao dio dvije umjetnosti jer je slikar Dimitrije Popović postavio i umjetničku instalaciju harfu pod nazivom "Tišina". (Hina)

Zagrebački harfistički festival na fb