Preskočite na glavni sadržaj

3. E?! – Okolišni film festival

3. E?! – Okolišni film festival
Treći E?! – Okolišni film festival održava se od 6. do 8. svibnja u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10, a ulaz na sve filmove, radionice i rasprave je besplatan.
vrijeme: 06.05.2016. - 08.05.2016.

Aktivistička grupa Zelene akcije već treću godinu za redom priprema trodnevno druženje uz bogat dokumentarni filmski program. E?! – Okolišni film festival svoje prvo izdanje doživio je 2014. godine, te se od tada stvarao uz želju da postane mjesto okupljanja raznolike publike koja želi upoznati ili proširiti znanje o najrazličitijim društvenim i okolišnim temama kroz formu dokumentarnog filma.
 
Film je u ovom slučaju prepoznat kao medij koji odlično približava priče i ljude “s terena” te omogućuje dublje razumijevanje kompleksnih okolišnih i društvenih problema i njihovih rješenja. Upravo su ti problemi i rješenja ono što nas povezuje i s najudaljenijim kontekstima, zajednicama i ljudima koji svojim svakodnevnim naporima podižu svijest o negativnim okolišnim utjecajima trenutnog ekonomskog i društvenog sistema, aktivno radeći na stvaranju boljeg društva.
 
Od zdravstvenih problema ljudi u malom selu u Kolumbiji koje se nalazi pokraj najvećeg iskopa ugljena na svijetu, do organiziranih aktivista i aktivistkinja koji rade na stvaranju aktivnih gradskih zajednica koje preuzimaju kontrolu u svoje ruke, pa sve do velikih prosvjeda protiv zagađivača i vlasti koje im daju slobodne ruke, filmovi na E?! festivalu razotkrivaju nam one obrasce ponašanja koji rezultiraju negativnim posljedicama  po okoliš i ljude. U isto vrijeme, povezuju ih s problemima u sustavu koji generira takvo ponašanje (ekonomski i politički sustavi, odnosi moći, itd.) te pozivaju na aktiviranje prema otporu takvom načinu života, nudeći pritom primjere bolje društvene organizacije.
 
Ovogodišnji filmski program uključuje 14 dokumentarnih filmova i niz popratnih radionica i rasprava o raznim temama. Izdvajaju se There’s no tomorrow, kratki animirani dokumentarni film koji govori o trenutnoj i nadolazećoj energetskoj krizi, Story of Stuff, informativni dokumentarac o načinima proizvodnje i negativnim obrascima konzumacijskog ponašanja, In Defence of Life, film koji prati inspirativne priče zajednica diljem svijeta koje se bore protiv eksploatacije rudnika od strane velikih korporacija, Disruption, film u produkciji vjerojatno najpoznatije klimatske organizacije na svijetu, 350.org, koja ovim filmom želi na radikalan i sasvim nesuzdržan način javnosti predstaviti već vrlo vidljivu i realnu štetu klimatskih promjena, ali i lokalne priče, poput dokumentarca Okus doma, koji prati priču o socijalnoj zadruzi azilanata i imigranata koji su se u novo društvo integrirali pripremom okusa domova koje su bili prisiljeni napustiti.
 
Festival ove godine poseban naglasak stavlja na priče o mjestima koja mogu djelovati kao poligon za stvaranje aktivnijih i odgovornijih  lokalnih zajednica. Tako će prikazivanje filmova o uspješnim primjerima iz Engleske, Nizozemske i Španjolske poslužiti kao uvod u raspravu o hrvatskom kontekstu i inicijativama koje promišljaju i rade na modelima u kojima bi se zajedničkim djelovanjem solidarne ekonomije, socijalnog poduzetništva, održivog razvoja te kulture i umjetnosti mogla kreirati dinamična mjesta dijaloga i tolerancije, solidarnosti, kreativnosti, cjeloživotnog obrazovanja i osnaživanja građana za aktivno sudjelovanje i kreativni doprinos društvu. Druge dvije tribine približit će nas temama ugroženih ljudskih prava i života aktivista, otpora lokalnog stanovništva diljem svijeta, ali i pružiti uvid u povezanost migracija i klimatskih promjena.
 
Festival će ove godine popratiti i praktične aktivističke radionice, o kojima ćemo vas uskoro obavijestiti i otvoriti prijave.
 
Program:
 
Petak, 6. svibnja
 
17:30 – 17:45 Otvaranje festivala
17:45 – 18:40 Sutra ne postoji/There's No Tomorrow, Priča o stvarima/Story of Stuff
18:50 – 19:50 Krađa Afrike/Stealing Africa
20:00 – 21:20 U obranu života/In Defence of Life, Vladavina brana/Damocracy, Majka svih rijeka/Mother of all Rivers
21:20 – 22:00 Rasprava: Sjever i jug - (pre)živjeti aktivizam – Jagoda Munić, Zelena akcija, predsjednica najveće svijetske mreže grassroots okolišnih organizacija Friends of the Earth International
 
Subota, 7. svibnja
 

17:00 – 17:52 Prekid/Disruption
18:05 – 19:15 Prema višem terenu/Heading for Higher Ground, Okus doma
19:15 – 20:15 Rasprava: Migracije i integracijske politike
20:30 – 22:00 Uradi to: Priča o modernim razbojnicima/Just do it: A tale of modern day outlaws
 
Nedjelja, 8. svibnja
 
17:00 – 17:45 Za čist zrak i vodu
18:00 – 18:25 Kultura: skvotiranje/Culture: Squatting, Uzgajanje Heathrowa/Grow Heathrow, Skvotiranje u Londonu/Squatting in London, Can Masdeu
18:25 – 19:10 Rasprava: Aktivni prostori za aktivne zajednice
19:20 – 21:00 Zaboravite na kraće tuširanje/Forget Shorter Showers, Ovo mijenja sve/This Changes Everything
21:30 – Zabavni Eko-kviz i službeni after-party u Funk Clubu, Tkalčićeva 52