Preskočite na glavni sadržaj

Animafest 2016.

Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb za dva mjeseca pred zagrebačku publiku donosi atraktivan izbor ponajboljih radova svjetske animacije - od 6. do 11. lipnja prikazat će više od 300 filmova, uz intenziviranje prošle godine odlično prihvaćenih projekcija na otvorenom.
vrijeme: 06.06.2016. - 11.06.2016.
Ukupno je petnaest programskih cjelina, od kojih šest natjecateljskih, za koje se prijavilo više od 1700 filmova iz sedamdesetak zemalja. Filmovi će se prikazivati u kinima Europa i Tuškanac, te u Zagrebačkom plesnom centru, a 'open-air' projekcije, njih pet, održat će se uoči festivala i nakon dodjele nagrada, na Zrinjevcu.
 
"Između 850 prijavljenih filmova za konkurenciju kratkometražnog filma izabrano ih je 46, što govori o tome koliko je žestoka konkurencija i koliko je teškoi ući na Animafest", rekao je Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj festivala, na konferenciji za novinare.
 
"Shodno tome i program je na vrlo visoko visokoj razini, s filmovima od klasičnih do inovativnih tehnika i tema, a dobro je prošao i hrvatski film s četiri naslova u konkurenciji", dodao je.
 
U toj će se konkurenciji prikazati, među ostalim, filmovi velikana animiranog filma, švicarskog autora Georgesa Schwizgebela, ruskog Igora Kovalyova i kanadskog Theodora Usheva te val nezavisne kineske animacije među kojima su Lei Lei, Jie Shen, Haiyang Wang i Xi Chen, i Xu An.
 
Bit će tu zvijezde u usponu i novi talenti, Peter Millard iz Velike Britanije, Paul Wenninger iz Austrije, Celine Devaux iz Francuske i Laura Harrison iz SAD-a.
 
U dugometražnoj konkurenciji sudjeluje devet filmova, od hvaljenog američkog "Anomalisa" Charlieja Kaufmana i Dukea Johnsona, preko španjolskog "Psihonauti" Peddra Rivera i Alberta Vazqueza do laureata Sundancea "Nuts!" Penny Lane.
 
Prikazat će se i kolumbijski "Sabogal" Juana Josea Lozana i Sergia Mejie, novi film rumunjske autorice Ance Damian "Čarobna planina", belgijski "April i izniman svijet" Christiana Desmaresa i Francka Ekincija i "Iznimne priče" Raula Garcie.
 
Tu su i dva japanska filma, znanstveno fantastični "Harmony" Michaela Ariasa i Takashija Nakamure, te "Carstvo leševa" Ryotara Makihare.
 
"Što se tiče tehnika, kao i u cijeloj umjetnosti i u animaciji je sve moguće i dopušteno, nema dominantnog trenda", rekao je Šuljić. Kao zanimljivost izdvojio je neobičnu tematsku podudarnost u filmovima s raznih strana svijeta - u više njih pojavljuju se scene sudaranja sa životinjama, kao što je to prošle godine bio slučaj s muhama.
 
Da je protekla godina bila dobra za domaće autore animiranog filma pokazuje i program natjecanja hrvatske animacije, s 14 filmova različitih tema i tehnika animacije.
 
Njih četiri se prikazuju i u natjecanju kratkog metra - "Pokretni elementi" Marka Tadića, "Planemo" Veljka Popovića, "Petrova šuma" Martine Meštrović i kanadsko-hrvatska koprodukcija "Only Lovers Leave to Die" Vladimira Kanića.
 
Popović je na konferenciji objasnio kako se termin iz naslova njegova filma odnosi na svemirski objekt veličine planeta koji ne pripada Sunčevom sustavu i luta svemirskim prostorom. "To je priča o otuđenosti društva, s kojom smo htjeli pomaknuti granice u tehnološkom i vizualnom smislu", dodao je.
 
Naslov Kanićevog filma, kako je on sam rekao putem Skypea javivši se iz Kanade, opisuje koncept filma i onoga što se događa u njemu, a ne referira se na Jarmuschov film sličnog naslova, nego na događaj iz njegova života.
 
S obzirom da se dobitnici Animafestovog Grand Prixa izravno kvalificiraju za nagradu Oscar, tim je popularnim filmskim nagradama posvećena jedna od festivalskih tematskih cjelina. U njoj će se prikazati manje poznati eksperimentalni animirani filmovi koji su dobili Oscara, potom dobitnici po izboru višestruko nagrađivanog autorskog para Marcy Page i Normanda Rogersa i domaći filmovi koji su konkurirali za tu nagradu, uz Vukotićeva "Surogata" još tri nominirana.
 
Druga tematska cjelina donosi filmove sa sasvim suprotnog kraja spektra animiranog filma - posvećena je fenomenu 'sirove animacije' koji će se predstaviti izborom ključnih naslova iz recentne produkcije i povijesti filma, među kojima je i domaći naslov, "Don Kihot" Vladimira Kristla i Zagrebačke škole crtanog filma.
 
Nikica Gilić, izbornik studentskog natjecanja, očekuje da će posjetitelje oduševiti ta konkurencija, za koju su u jakoj konkurenciji izabrali 41 film.
 
"Filmovi predstavljaju razne tradicije, jaka je azijska struja koja prati tradicionalnu animaciju i vizualnu kulture, te srednjouropski krug, uklopljen u tradicije apsurda i egzistencijalizma", ustvrdio je Gilić.
 
Matea Milić, producentica festivala, izvijestila je kako je za program natjecanja filmova za djecu između njih 403 izabran 41, koje obiluju pričama o životinjama, obitelji, identitetu, solidarnosti. Među njima je i hrvatski film "Prehlađeni vuk" Ivane Guljašević Kuman.
 
"Djeca će putem tih filmova imati priliku upoznati i nevjerojatno bogatstvo animacijskih tehnika, od pijeska i crteža na staklu do animiranog sushija", rekla je.
 
Najavila je da će se u tom programu surađivati sa zagrebačkim osnovnim i srednjim školama i vrtićima za koje se organiziraju besplatne projekcije, a organizirat će se i filmske radionice te projekcije u nekoliko zagrebačkih četvrti.
 
Uoči festivala, od 24. svibnja, na Medijskoj fasadi zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti počet će se prikazivati trinaest animiranih filmova odabranih na natječaju.
 
U okviru projekta Animation goes MSU ondje se upravo prikazuje prošlogodišnji pobjednik te selekcije, 'site specific' animacija "Microphobia" austrijske umjetnice Nikki Schuster, koju se može pogledati do 11. travnja.
 
Program Majstori animacije donosi retrospektivu ovogodišnjeg dobitnika Nagrade za životno djelo, Raoula Servaisa, koji je veteran svjetske animacije, ali i aktualan autor koji upravo predstavlja diljem svijeta svoj novi film"Tenk".
 
U Zagrebu je već bio - na prvom izdanju festivala, 1972. godine, kada je za svoj film "Operacija X-70" osvojio nagradu u kategoriji kratkog animiranog filma dužeg od tri minute. Servais će Nagradu za životno djelo 26. Animafesta osobno primiti na svečanosti otvorenja u kinu Europa.
 
"Riječ je o jednoj od najvažnijih osoba u svijetu animiranog filma, dugogodišnjem predsjedniku ASIFA-e, inovatoru integriranom u naslijeđe europskog modernizma, čiji su filmovi prepoznatljivi po spajanju raznovrsnih koncepata crteža sa živim snimkama", napomenuo je Gilić.
 
Uz filmske programe Animafest donosi treći Međunarodni znanstveni skup o animiranom filmu Animafest Scanner te izložbe, radionice videoigara i brojna druga događanja. Ovogodišnji festival ima novu animiranu špicu i plakat, djelo mlade hrvatske animatorice Tee Stražičić.
 
(Hina)