Preskočite na glavni sadržaj

39. međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe

39. međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe
Kao i svake godine, Hrvatski tamburaški savez u Osijeku domaćin je Festivala hrvatske tamburaške glazbe koji se održava 21. i 22. svibnja 2016. godine, s početkom u 18 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Cilj festivala je predstaviti najbolje izabrane tamburaške orkestre i ansamble Hrvatske, susjednih, i drugih Europskih zemalja.
vrijeme: 21.05.2016. - 22.05.2016.

Tradicija tamburaškog zbora, kojega je Pajo Kolarić osnovao davne 1847., nastavila se u velikom nizu osječkih tamburaških sastava tijekom više od jednog i pol stoljeća, a 1958. godine javlja se misao među stručnjacima tamburaške glazbe da bi tambura, kao najrasprostranjenije narodno glazbalo, trebala zauzeti značajnije mjesto u razvoju glazbene kulture u širem smislu.

Prvi Festival tamburaške glazbe, održan je 23. i 24. travnja 1961. godine, također u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Festival je kroz gotovo 40 godina dugu tradiciju obilježavanja instrumentalnih zvuka tambure, kao tradicionalnog narodnog glazbala, uspio je uzdići do najplemenitijih težnji i dostignuća na umjetničkom polju. Tako je 1961. godina upisana zlatnim slovima u povjesnici manifestacije, a tadašnja dva festivalska dana, označila su novu eru stvaranja umjetničke tamburaške glazbe. Cijenjena i ljubljena kao narodno glazbalo, tambura od tada kreće ususret umjetničkoj glazbi čime se u cijelosti počinje mijenjati jednodimenzionalna percepcija toga instrumenta i cijele instrumentalne obitelji kojoj pripada.

Budući da je zadaća Festivala i ove godine javnosti predstaviti ponajbolje izabrane tamburaške orkestre i ansamble iz Hrvatske i drugih europskih zemalja, izvedbe šesnaest tamburaških orkestara pratit će i vrednovati ocjenjivački sud stručnjaka ovoga glazbenog područja: Zdravko Šljivac, Sanja Drakulić, Davor Bobić, Zlatko Farsky i Franjo Batorek. Tamburaški orkestri izvodit će djela poznatih hrvatskih skladatelja poput Vinka Žganeca, Paje Kolarića, Branka Rakijaša, Franje Ksavera Kuhača, Save Vukosavljeva, Emila Cossetta, Igora Kuljerića, Nikice Kalogjere, Branka Mihaljevića, Marinka Ergotića, Tomislava Uhlika i drugih.