Preskočite na glavni sadržaj

2. festival kršćanskoga kazališta (FKK)

2. festival kršćanskoga kazališta (FKK)
Drugi Festival kršćanskoga kazališta održat će se u Zagrebu od 3. do 5. i od 9. do 11. lipnja 2016. Na festivalu će sudjelovati kazališta i grupe iz osam hrvatskih gradova (Dubrovnik, Hvar, Zagreb, Osijek, Križevci, Visoko - Zagorje, Lovran, Split), a bit će izvedeno deset predstava. Dominantne teme festivala su milosrđe i posvećeni život.
vrijeme: 03.06.2016. - 11.06.2016.

Sve predstave se izvode u Dvorani Svetoga Franje (iza crkve sv. Antuna, na Sv. Duhu br. 31), s početkom u 20 sati. Iznimka je 5. lipnja, predstava 'Život za život', odigrat će se u HNK Zagreb u 19.30.

Program

3. lipnja 2016. OTVORENJE FESTIVALA (ispred crkve sv. Ante)
250. JUBILARNA IZVEDBA
• Prikazanje sv. Lovrinca mučenika, režija  Marin Carić, izvodi Hvarsko Pučko kazalište (Hvar).
Provjerite zašto ova predstava na čakavici o srednjovjekovnom svecu traje 47 godina a u njoj mogu  uživati svi - od staraca u Americi do djece u Međimurju!

4. lipnja 2016. DAN HRVATSKIH SVETIH LJUDI
• Blažena Ozana ili biti s Bogom, dovoljno je za sreću, monodrama, autorski projekt s. Barbare Bagudić o životu bl. Ozane Kotorske   (Dubrovnik). Trajanje: 30 minuta.
• Stjepan Tomić Oproštaj od Gospodina, monodrama u režiji i izvedbi Dubravka Sidora o životu svećenika Stjepana Kranjčića; Udruga S. Kranjčić  (Križevci). Trajanje: 40 minuta.
Provjerite zašto hrvatska blaženica Ozana iz 15. stoljeća može i danas inspirirati ljude te kako se svetost može  prepoznati i danas u župniku iz Križevaca.

5. lipnja 2016. FKK U HRVATSKOM NARODNOM KAZALIŠTU, ZAGREB
• Daniele Ricci Život za život, mjuzikl o životu poljskog sveca  Maksimilijana Kolbea koji je u  najgorem vremenu (u koncentracionom logoru) iz milosrđa žrtvovao svoj život za drugog,  režija Robert Bošković, izvodi Ansambl Kolbe (Zagreb)
Provjerite zašto je ova predstava bila hit od svojeg nastanka 2012. i kako izgleda u novoj premijeri!

9. lipnja 2016. STUDENTI KBF-a NA FESTIVALU
• Đuro Zrakić Svi me vole, samo tata ne, režija Inka Salopek, Kazališna skupina Prosopon (KBF, Zagreb)
Provjerite mogu li se i kako iscijeliti rane iz djetinjstva u predstavi koju su prema poznatom romanu Đure Zrakića napravili mladi studenti KBF-a.

10. lipnja 2016. MLADI I LUTKE NA FESTIVALU
• Prvi grijeh, autorski projekt Antonie Šašo (završni ispit iz lutkarstva   pod mentorstvom Tamare Kučinović i Ljudmile Fedorove), Umjetnička akademija u Osijeku (UAOS). Trajanje: 30 minuta.
• Kad ruke progovore, lutkarsko plesna predstava na pjesmu grupe Secret Garden You raise me up/Ti dižeš me, kreacija i režija Antonia Šašo, izvode Jesus Freakz, mladi župe Tijela Kristova  (Sopot, Zagreb). Trajanje:  10 minuta.
• Tibor Martan Ozana, režija Tibor Martan, izvodi Dramska grupa Osnovne škole Visoko (Visoko, Hrvatsko Zagorje). Trajanje: 15 minuta.
Provjerite kako mladi ljudi  mogu o važnim temama maštovito govoriti u lutkarskoj priči o Adamu i Evi, u teatru sjena o ljubavi Krista, te s pravom dječjom zaigranosti o odabiru bl. Ozane Kotorske da se zazida iz ljubavi prema Bogu!

11. lipnja 2016. ZATVARANJE FESTIVALA – PLES I SAVJEST
•  Oče naš, plesna predstava, autorski projekt Senke Baruške (Lovran). Trajanje 15 minuta.
• Tin Ujević Ispit savjesti, monodrama u režiji i izvedbi  Roberta Kurbaše (Split). Trajanje: 50 minuta.
Provjerite kako se može otplesati Oče naš te što nam i zašto govori savjest u pjesničkoj riječi virtuozno postavljenoj na sceni!

Nakon predstava organizirani su razgovori publike i sudionika.

Cilj Festivala je poticati i popularizirati sve kazališne grupe ili kazališta koje kroz kršćanski kazališni izričaj pridonose novoj evangelizaciji i promicanju dobrih općeljudskih vrijednosti.

Organizator manifestacije je Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, a selektorica programa je prof. dr. sc. Sanja Nikčević.

FKK na Facebooku