Preskočite na glavni sadržaj

15. Dani performansa u Varaždinu

15. Dani performansa u Varaždinu
Dani performansa u Varaždinu održavaju se od 9. do 12. lipnja, u potpunosti posvećeni umjetnicama, najavio je Ivan Mesek, ravnatelj Galerijskog centra Varaždin koji je organizator manifestacije.
vrijeme: 09.06.2016. - 12.06.2016.
'Nije jednostavno u bilo čemu opstati 15 godina, za sve treba puno truda i ljubavi prema onome što se radi. Ali ucrtali smo Varaždin na kartu događanja u suvremenoj umjetnosti, što u Hrvatskoj, što u regiji', rekao je Mesek na konferenciji za novinare. Dodao je uvodno da je ovogodišnji naziv Dana performansa "The Times They are A-Changin" prema pjesmi Boba Dylana, jer će 'jubilej biti označen fokusom na jednu od ključnih promjena koja je na prijelazu milenija obilježila suvremeno umjetničko stvaralaštvo - izjednačio se broj ženskih i muških umjetnica odnosno umjetnika'.

'Koncentrirani smo na umjetnice i zadržana je naša koncepcija sudjelovanja naših, regionalnih i internacionalnih umjetnica ove godine. Sedam je projekata od četvrtka do nedjelje', najavio je Mesek.
 
A u Varaždin dolaze Izraelka Tamy Ben-Tor te japanska umjetnica Saeri Kiritani, obje s adresom u New Yorku, srpska umjetnica iz Berlina Tanja Ostojić te hrvatske umjetnice Dragana Sapanjoš i Jadranka Kalenić iz Istre, Milijana Babić iz Rijeke i Martina Miholić iz Zagreba.

U najavi 15. Dana performansa u Varaždinu zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić istaknuo je da Varaždin, poznat po baroku i tradicionalnoj umjetnosti, postaje prepoznatljiv i po suvremenoj umjetnosti, kroz performans, suvremeni ples i Trash film festival. Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić naglasila je važnost pridavanja pozornosti upravo umjetnicama, ne samo njihovim nastupima već i kroz okrugli stol na tu temu koji će biti održan u subotu, 11. lipnja.