Preskočite na glavni sadržaj

Ethnoambient Salona 2016

Ethnoambient Salona 2016
Devetnaesto i posljednje izdanje Festivala Ethnoambient Salona (glazbene proslave kulturne raznolikosti) održat će se 22. i 23. srpnja 2016.
vrijeme: 22.07.2016. - 23.07.2016.

Program

Petak, 22.07.2016. u 20 sati
- Cinkuši, Seckou Keita, Lidija Bajuk kvartet, Pučki pivači Gospe od Otoka

Subota, 23.07.2016. u 20 sati
- Kries, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, Dunja Knebl i Kololira

Riječ organizatora: 'Hrvatska etno scena razvila se u devedesetim godinama pojavom već donekle renomiranih glazbenica i glazbenika a zanimljivo je da su svi i dalje aktivni. Zato vas pozivamo da ove godine na Gradini ne tugujemo za nečim što nestaje već da opet proslavljamo promicanje kulturne raznolikosti zajedno s Dunjom, Lidijom, Tamarom, Cinkušim, Mojmirom i ostalom šarolikom grupom glazbenih kreativaca.

Festival Ethnoambient je ugostio glazbenike iz mnogih kultura, zemalja i kontinenata, a jedan od glazbenika ostavio je poseban trag - SECKOU KEITA. Nekoliko nas je puta do sad posjetio i svaki put našao novi način da nas oduševi i poduči o pričama kultura u kojima je odrastao (Mali, Senegal), o zemljama i instrumentima na kojima je svirao ili kako on kaže - koje su svirale kroz njega. Virtuoz je na većini zapadnoafričkih udaraljki, a jedinstven na žičanom instrumentu kori.

Grad Solin i atraktivni arheološki lokalitet Gradina od 1998. godine pružaju prostor za jedinstveno glazbeno iskustvo glazbe, izvođača i publike ovog najstarijeg "world music" festivala u Hrvatskoj.

Vizija Festivala jest da hrvatsko društvo bude primjer tolerancije i prihvaćanja raznolikosti, da pritom zadrži svijest o vlastitom kulturnom identitetu, te o vrijednosti i važnosti očuvanja tradicijske kulture i baštine.

Misija Festivala je bolje upoznavanje javnosti i veća afirmacija (poboljšanje vrednovanja i zastupljenosti) "world music" / etno kulture, te komunikacija s drugim kulturnim i civilizacijskim nasljeđima u okvirima suvremenih glazbenih strujanja.

Vrijednosti Festivala - Festival Ethnoambient ostvario je svoj glavni cilj izgradnje identiteta, vrijednosti i posebnosti. Obogatio je nacionalnu kulturnu scenu, tradicionalno je dobro posjećen i medijski popraćen, te se percipira kao središnje i najznačajnije "world music" festivalsko događanje u Hrvatskoj. Lokalno mali ali idejno veliki i utjecajan, prerastao je u godišnje okupljanje ljudi zaljubljenih u zvukove s raznih krajeva svijeta.'

Održavanje ovogodišnjeg festivala podržali su Ministarstvo kulture RH i Grad Solin. Festival sufinanciraju i udruge HDS ZAMP, HUZIP i ZAPRAF iz fonda sredstava koje prikupe na ime prava na naknadu za prazne medije, a koja se sukladno odredbi Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima dodjeljuju temeljem Natječaja za potporu projekata s područja popularne glazbe.

Cijena dnevne ulaznice je 50 kn do 10.7.2016. putem sustava Entrio.hr, zatim 60 kn do 20.7. putem Entrio.hr kao i u Suvenirnici Zvonimir u Solinu, te 75 kn na ulazu.

www.ethnoambient.net