Preskočite na glavni sadržaj

19. Organum Histriae

19. Organum Histriae
Od 10. do 22. srpnja 2016. održat će se 19. izdanje Međunarodnog festivala orguljske glazbe Organum Histriae - glazbenog događanja koje svake godine otvara vrata različitih istarskih crkvenih prostora koji skrivaju neke od najvrjednijih primjeraka orgulja na ovim prostorima.
vrijeme: 10.07.2016. - 22.07.2016.
Ove godine Organum Histriae omogućit će publici da uživa u zvucima vrijednih orgulja graditelja Gaetana Callida (Buje), Wolfganga Eisenbartha (Pula) i Petra Nakića (Sveti Lovreč).

Svečano otvorenje festivala održat će se u nedjelju 10. srpnja.

U župnoj crkvi Sv. Servula u Bujama s početkom u 21 sat nastupit će ansambl Antiphonus. Pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija koji će se naći i u ulozi orguljaša i pjevača (bas), ansambl će u sastavu Monika Cerovčec i Ana Jembrek, soprani; Martina Borse, alt; Ivan Bingula i Siniša Galović, tenori i Srđan Berdović, arhilutnja izvesti program pod nazivom T'AMO MIA VITA.

Bit će to još jedan od znalački pripremljenih programa ovog ansambla koji svojim profinjenim izvedbama remek djela hrvatske i europske renesanse, baroka i suvremenih djela, kroz posljednjih nekoliko godina oduševljava publiku diljem Hrvatske i inozemstva. Bujski koncert bit će ispunjen djelima renesansnih i baroknih majstora među kojima okosnicu programa čine skladbe jednog od najvećih skladatelja baroka, Claudija Monteverdija. A na repertoaru će se naći i djela njegovih prethodnika, renesansnih majstora Filippa de Lurana, Johna Dowlanda i Gillesa Binchoisa, njegovog suvremenika Tomasa Cecchinija koji je stvarao na našoj obali kao i sljedbenika Henryja Purcella.

Festival će se nastaviti u Puli subotu 16. srpnja. Na orguljama gradske Katedrale na koncertu s početkom u 21 sat svirat će nagrađivani orguljaš Edmund Andler Borić, Zadranin koji svoju bogatu orguljsku karijeru po završetku Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Ljerke Očić i prof. Marija Penzara, gradi u Hrvatskoj i diljem svijeta. Pridružit će mu se Bruno Philipp, jedan od najistaknutijih hrvatskih klarinetista. On se po završetku Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Milka Pravdića, između ostalog usavršavao i na Konzervatoriju u Parizu. Dopadljiv program pod nazivom THE SOUND IS IN THE AIR koji donosi široku lepezu djela – od Johanna Sebastiana Bacha pa do Ennija Moriconea, spojit će orgulje i klarinet u skladnu zvučnu cjelinu.

Ovogodišnji Organum Histriae zaključit će koncert u Svetom Lovreču u petak 22. srpnja.

U Župnoj crkvi sv. Martina na koncertu u 21 sat na jednom od najvrjednijih primjeraka orgulja u Hrvatskoj uopće, orguljski će recital održati talijanski orguljaš Roberto Antonello. Docent na Konzervatoriju u Vicenzi, profesor na Sveučilištu Napieru u Edinburghu i GoArt u Gothenburgu, priredit će kontemplativni koncert pod nazivom ORGAN SOLO ispunjen djelima Benedetta Marcela, Georga Böhma, Johanna Sebastiana Bacha, Baldassare Galuppija i Niccolòa Morettija.

www.organum-histriae.com