Preskočite na glavni sadržaj

Kastav Blues Festival 2016.

Ovogodišnji petodnevni program devetog međunarodnog Kastav Blues Festivala održat će se od 4. do 8. kolovoza uz brojne koncerte, glazbene radionice, izložbe i druge aktivnosti. 
 
vrijeme: 04.08.2016. - 08.08.2016.
Uz koncerte i izložbe u gradu Kastvu, dio programa odvijat će se u Kostreni, Viškovu, Matuljima i Čavlima čime se festival širi i van područja Kastavštine.

U četvrtak, 4. kolovoza u 21 sat na terasi kostrenskog restaurant i lounge bara The Bulldog BBQ nastupit će splitski jazz sastav Black Coffee i jedan od najeksponiranijih hrvatskih blues glazbenika, Porinom nagrađen, Tomislav Goluban.

Petak, 5. kolovoza  rezerviran je za slovačku kombinaciju na matuljskom krovu Sportske dvorane gdje u 21 sat nastupa slovački blues duo Bonzo Radványi & L’uboš Beňa, poznati po svojoj izvrsnoj  interakciji s publikom, a slijede ih hrvatski bend Trio 99th čiji se glazbeni izričaj kreće od tradicionalnog bluesa prema modernijim blues izričajima.

Nakon Matulja, u subotu Kastav Blues seli na čuvenu kastavsku Forticu s prekrasnim pogledom na Kvarner, koja će biti domaćinom (također s početkom u 21 sat) glazbene večeri sa, sada već, umjetničkom institucijom Belgrade Dixieland Orchestra, koji prvi put nastupaju u Kastvu. Nakon umjetnika iz srpske prijestolnice, publika će moći poslušati  kvarnerski trio – Jed Becker’s group, a glazbenu poslasticu večeri zaokružit će jedan od najcijenjenijih slide-gitarista odnosno najpoznatiji britanski blues glazbenik uopće – Michael Messer. Messer je već godinama jedan od najzaslužnijih aktera priče o Kastav Bluesu kojemu se može zahvaliti na visokim programskim standardima Festivala i brojnim glazbeno-edukativnim radionicama. Takozvani Blues workshop Michaela Messera ove godine svoje mjesto i vrijeme zakazuje ispod Gradske lože u Kastvu, s početkom u 17 sati, u nedjelju 7. kolovoza. Istog dana nešto kasnije, oko 21 sat, Ronjgi na Viškovu biti će domaćini nastupa američke glazbenice afričkih i francuskih korijena –  Ty Le Blanc 4tet-a i Riccardo Staraj & Midnight Blues Banda, već renomiranih blues izvođača na ovim prostorima.

Posljednjeg dana, u ponedjeljak 8. kolovoza u 21 sat u Kaštelu na Čavlima, publika će se oprostiti od ovogodišnjeg Festivala atraktivnim afričkim bluesom. Senegalci, braća Guisse, kubanski instrumentalist Lazar A. H. Zumeta i legendarni slovenski glazbenik Igor Leonardi uvest će auditorij u čari i osebujan zvuk afričkog bluesa, a kompaktnu glazbenu cjelinu zaokružit će poznati riječki glazbenik, pokretač te umjetnički ravnatelj festivala Damir Halilić Hal. (kkl.hr)