izložba

Montelupo Rosso Secret: Devet stoljeća toskanske keramike


vrijeme: 30.05.2019. - 09.06.2019.
mjesto: Zagreb, MUO

Više od devet stoljeća povijesti toskanske umjetnosti i obrta koja još uvijek čuva tajnu slavnog crvenog pigmenta – nazvanog Rosso di Montelupo, bit će prikazano u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, od 30. svibnja do 9. lipnja 2019.

U Muzeju za umjetnost i obrt, u četvrtak 30. svibnja, u 19:30 sati, otvara se izložba keramike iz toskanskog gradića Montelupo Fiorentino poznatog po dugoj tradiciji u proizvodnji keramike, a koja će publici prikazati devet stoljeća umjetnosti i obrtništva majolika.  Izložba će dati pregled velike povijesti keramike iz Montelupa, od njezinih srednjovjekovnih početaka do suvremenog doba, kroz prepoznatljive boje i inovativne oblike. Jedinstvenost proizvodnog iskustva temeljenog na znalačkom kromatskom istraživanju, donijelo je keramici iz Montelupa veliki uspjeh i pri utjecajnim firentinskim renesansnim obiteljima.

Izložba Rosso di Montelupo podijeljena je u dva dijela - povijesni, koji pokriva razdoblje od 1420. do 1710., s tridesetak eksponata koji dolaze iz Muzeja keramike iz Montelupa. Drugi dio  izložbe čini šezdesetak suvremenih radova koji datiraju od početka dvadesetog stoljeća pa do današnjih dana. Među njima se nalaze i  radovi poznatih dizajnera poput:  Ettorea Sottassa, Alda Londija, Bejmanima Huberta, Bethane Laure Wood i drugih.

Izložba se realizira u suradnji Talijanskog instituta za kulturu i MUO, a koncept je djelo Fondacije Montelupo Fiorentino te Scuola di ceramica di Montelupo.

U sklopu izložbe održat će se radionice s majstorima Montelupo Fiorentino škole keramike, koja je otvorene za javnost. Posjetiteljima se pruža prilika da zavire u sve tajne procesa proizvodnje keramike, ali i da otkriju vlastitu kreativnost!

Dragocjena renesansna majolika, nazvana Rosso di Montelupo, zajedno s drugim, suvremenim primjercima, bit će izložena u Muzeju za obrt do 9. lipnja 2019. godine.

www.muo.hr 

(D.H.F., 27.05.2019)