predstava

'Kaštanka' na kazališnom festivalu u Turskoj


vrijeme: 28.05.2019.
mjesto: Turska; Eskişehir

Predstava 'Kaštanka', nastala u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, bit će izvedena u utorak, 28. svibnja, na Međunarodnom festivalu kazališta za djecu i mlade u Eskişehiru (Turska).
 

Članovi virovitičko-zadarske mlade postave hrvatski su predstavnici na ovogodišnjem festivalu koje je odabrala Organizacijska komisija festivala, a koji će svojim prisustvom na festivalu stvoriti vidljivost Kazalištu Virovitica, Kazalištu lutaka Zadar, predstavi 'Kaštanka', ali i hrvatskoj kazališnoj umjetnosti za djecu i mlade općenito, te joj otvoriti prostor za daljnji bogati festivalski život po čitavom svijetu.

 

Međunarodni festival kazališta za djecu i mlade u Eskişehiru (International Eskişehir Children and Youth Theatres Festival) se od 2006. godine održava krajem svibnja, a ove godine održat će se od 25. do 31. svibnja. Ove godine festival slavi svoj četrnaesti rođendan i u tom je periodu prerastao u jedan od najznačajnijih i najzanimljivijih kazališnih festivala u Turskoj, ali se također upisao i na svjetsku mapu velikih kazališnih festivala posvećenih djeci i mladima. Tijekom godina je naime festival od lokalne kazališne smotre posvećene isključivo umjetnicima iz područja koje gravitira Eskişehiru prešao okvire lokalnog, regionalnog ili nacionalnog te otvorio vrata velikim imenima s područja lutkarstva i kazališta za djecu i mlade iz čitavog svijeta. Festival se odvija u organizaciji gradskih kazališta Eskişehira sa željom da lokalnoj publici prikaže najrazličitija i najkvalitetnija kazališna i lutkarska ostvarenja koja zrcale najsuvremenije trendove, ali i podsjeća na etičku zadaću kazališta. Stoga organizatori naglasak stavljaju na kritički usmjerena umjetnička ostvarenja, koja propituju sadašnjost u kojoj živimo, tehnološle, političke i ekonomske veze suvremenog svijeta i mogućnosti rješavanja tog stanja stvari. Istovremeno, festival nudi međunarodnim umjetnicima prostor za uspostavljanje međukulturnog dijaloga i razmjene ideja, što nerijetko rezultira novim suradnjama ili pak novim izvorima inspiracije za buduće umjetničko stvaralaštvo.

 

(R.P.B., 27.05.2019)