Preskočite na glavni sadržaj

10. Vox Feminae Festival

10. Vox Feminae Festival
Jubilarni, 10. Vox Feminae Festival, što će se održati od 8. do 16. listopada u Zagrebu, na temu 'djevojke i djevojaštvo', dovodi u Dokukino KIC bogati filmski program, koji je ove godine natjecateljskog karaktera i za publiku u potpunosti besplatan.
vrijeme: 08.10.2016. - 16.10.2016.
Kroz predavanja, radionice, diskusije, radionički i filmski program te popratne sadržaje festival će se fokusirati na analizu djevojaštva, prije svega na načine na koje djevojke i žene kroz vlastito življeno iskustvo i kroz umjetničke i aktivističke prakse, pregovaraju s kulturom u kojoj žive i koja ih je oblikovala, najavljeno je s Vox Feminae Festivala.

Cilj je festivala ojačati vidljivost društvenih teoretičarki i analitičarki, te žena i djevojaka koje se bave praktičnim djelovanjem na polju umjetnosti, kulture ili aktivizma ali i aktualizirati ženski pokret, feminističku teoriju i razmišljanja suvremenih feminističkih teoretičarki učiniti dostupnim i pristupačnim široj publici, posebno tinejdžerkama i mladim ženama, dodaje se.

Ovogodišnja tema izabrana je nakon mučenica, superjunakinja i zločinki kojima su bila posvećena prethodna izdanja festivala, a od iz filmskog programa izdvajaju se dva igrana filma u čijem su središtu djevojke u najosjetljivijim tinejdžerskim godinama. 

To su američki film "Napadaji" Anne Rose Holmer, koji prati jedanaestogodišnju zaljubljenicu u sport, koja preispituje svoju želju da se uklopi u društvo vršnjakinja koje se bave plesom, te još jedno američko ostvarenje, "Girl Flu", Dorie Barton o dvanaestogodišnjakinji koja se suočava s odrastanjem, pubertetom i nerazumijevanjem roditelja nakon što dobije prvu mjesečnicu.

Program queer dokumentaraca donosi, među ostalim, film "Jewel's Catch One", objavljen netom nakon masakra u Orlandu, koji predstavlja jedan od najstarijih američkih sigurnih prostora za LGBT osobe različite etničke i klasne pripadnosti, noćni klub Catch One u Los Angelesu i njegovu vlasnicu Jewel. 

Film "Major!" govori o Miss Major, jednoj od pionirki stonvolške pobune koja je prošla je surov životni put, od zatvorenice i seksualne radnice do inspirativne glasnogovornice trans zajednice i međunarodne aktivistice za ljudska prava.

Kao 'spiritualni nasljednik' kultnog "Paris is Burning" prikazat će se film "Check it!", intiman prikaz četvero prijatelja iz djetinjstva koji pokušavaju pobjeći od života uz pomoć mode, što se u njihovom okruženju ne pokazuje kao lak zadatak.  

Jedno od kontroverznijih ostvarenja je "Seed Money", dokumentacija života Chucka Holmesa koji je, s pomoću svog producentskog studija Falcon, gej pornografiju iz B produkcije pretvorio u mainstream. 
 
 Tu su i igrani film "Žene koje ubijaju" Ingrid Jungermann, dokumentarni "Slobodni" Tomislava Žaje "Slobodni" o osobama s intelektualnim teškoćama u privikavanju na svakodnevni život izvan institucija i "Nešto o životu" Nebojše Slijepčevića o svakodnevici djevojaka u malom slavonskom selu.

U bloku kratkih teen filmova, među filmovima autora od Kolumbije do Izraela bit će i dokumentarci "#Netko kao ti" i "Ne žalim zbog ničega" učenika i učenica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku.

Između dva festivalska vikend bloka, od 10. do 14. listopada, ove se godine prvi održava škola rodno osviještenoga filmskog stvaralaštva, kojoj je cilj osposobiti polaznike za rodno osviješteni pristup filmskoj analizi, odnosno pisanju i snimanju za film, s obzirom na manjkavu sustavu edukaciju na tom području u Hrvatskoj.

Festivalska tema "djevojke i djevojaštvo" stoga će poslužiti kao podloga za intenzivan praktični rad tijekom pet dana trajanja radionica, a nekoliko teorijskih predavanja fokusirat će se na analizu postojećih filmskih radova i njihovog pristupa tretiranju te teme, od mainstream hollywoodskog filma do domaćih primjera.

Škola se sastoji od tri modula ‒ kritičkog, snimateljskog i scenarističkog, uz nekoliko teorijskih predavanja. Voditeljice su Višnja Vukašinović, Eva Kraljević, Hrvoslava Brkušić i Olga Dimitrijević, a predavanja će održati Višnja Vukašinović, Iva Radat, Jelena Tešija i Catherine Driscoll. 

Za otvorenje festivala priredit će se izložba mladih fotografkinja i njihovog pogleda na djevojke i djevojaštvo, među kojima će se uz radove međunarodnih umjetnica predstaviti radovi lokalnih i regionalnih fotografkinja na festivalsku temu, izabrane na natječaju.

Kritički pogled na popularnost adolescencije djevojaka na 'djevojačkom tržištu' u zapadnjačkoj popularnoj kulturi dat će u svom predavanju Catherine Driscoll. Ta će australska profesorica s rodnih studija Sveučilišta u Sydneyu govorit će i o fenomenu tinejdžerskog filma, na primjeru “Heathers”, “Donnie Darko”, “Buffy” i drugih kultnih uradaka.

Kroz razgovor s fotografkinjama Maisie Cousins i Chloe Sheppard govorit će se o reprezentaciji ženskog tijela u umjetnosti, dok će se o fanzinima, aktivizmu i internetu razgovarati s Beth Siveyer, pokretačicom umjetničke platforme Girls Get Busy te s urednicom časopisa Polyester, Ione Gamble.

Predstavit ćemo se i Vox Teen Zine, fanzin koji su osmislile i kreirale Voxove volonterke.
(Hina)