izložba

Izložba fotografija 'Zagreb očima Slavke Pavić'


vrijeme: 29.05.2019. - 14.06.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Idealni grad, Argentinska 5

U Galeriji 'Idealni grad' Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Zagreb, u srijedu 29. svibnja 2019. u 19,00 sati, otvara se izložba fotografija Slavke Pavić 'Zagreb očima Slavke Pavić'. Izložba se održava u sklopu programa 'Volim Zagreb i u Susedgradu'. 

Uz izložbu održat će se recital pjesama posvećenih Zagrebu kao i pjesama domaćih kajkavskih pjesnika posvećenih susedgradskim vedutama. Pjesme će interpretirati glumci Ivan Horvat i Matija Šakoronja. Izložba ostaje otvorena do 14. lipnja 2019., a možete je razgledati radnim danom od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!

Zagreb nije samo arhitektura grada. Zagreb je osjećaj koji prema njemu imamo. To je mjesto otkrića, mjesto traganja, mjesto svjetla i tame, mjesto sjena, mjesto rasta i trajanja. Sve je to Slavka Pavić (Jajce, 1927.) bilježila svojim fotoaparatom od 1951. kada se intenzivno počela baviti fotografijom i aktivirala kroz Fotoklub Zagreb. Njezin Zagreb nije onaj turistički, napućen. Slavka Pavić šeta gradom tražeći u jutarnjim izmaglicama trkače, konjanike, hvata sjenu kazališta i osamljeno dijete koje juri negdje za svojima. Ona zapaža i geometrijske posebnosti (kompozicija na Veselajmu), perače ulica, rastere na pločnicima trgova, znakove i saobraćajna tijela, rasvjetna tijela ulica i sve bržih prometnica koje nastaju sa porastom stanovništva grada i prometa.
Od veša koji se nekad obavezno sušio na prozorima i u dvorištima grada do svemogućih oznaka za regulaciju kretanja, sve su to uz suvremene blokove i pojedine skupine šetaća, motivi Zagreba koje Slavka Pavić otkriva okom znatiželjnice i sa srcem stanovnice koja voli ovaj grad. Slavkin grad je bez obzira na porast prometa još uvijek pješački grad, u kojem ima fotogeničnosti i izvan kulturnih spektakla i priredaba, koje usput rećeno Slavka Pavić, također, pomno bilježi i dan danas, posvećujući svoje kadrove i zanimljivim licima, to jest sudionicima brojnih događaja; od izložbi do koncerata, od kazališta do uličnih festivala itd.

Ovaj je odabir Čedomila Grosa i autorice, ipak pretežno vezan za tiha i mirna mjesta, za neobična muziciranja na krovu, za odmjerene ritmove, izbalansirane tonove i bogatstvo ugođaja. Fotografska perfekcija prisutna je u radovima Slavke Pavić od prvog dana, još iz vremena analogne fotografije, što je bio jedan od prvih kriterija za ulazak u područje kvalitetne fotografije. Nije slučajno baš Tošo Dabac otkrio i plasirao radove Slavke Pavić na samom početku njezinog amaterskog udjela u fotografiji, jer je naučila od supruga profesionalca Milana Pavića sve fotografske tajne. Danas u doba digitalnih fotoaparata ostaje bitan onaj osjećaj za snimanje, prepoznavanje fotogeničnosti, kut snimanja, odabir boja, izbor izreza (kadra), balans između ugođaja, boje, motiva, to jest savršena usklađenost svega. To su elementi koji krase i digitalni opus Slavke Pavić.
Crno bijele fotografije Slavke Pavić koje su nastajale kroz proteklih pola stoljeća (ako uzmemo da se posljednjih dvadeset godina koristi digitalnim fotoaparatom) nisu puki vremeplov, jer su izvan vremena, nabijene poetskim ugođajem i toplinom, ritmovima i kompozicijama jednake svježine, naprosto su trajno aktualne, suvremene. U tim je fotografijama utkana strast prema mediju i ljubav prema gradu, prema Zagrebu kojem Slavka Pavić, bez obzira što stanuje u centru, nikada nije postavljala granice. Naprotiv. Pratila je rast grada, i među novogradnjama, kao i u široj zoni grada, prepoznavala je osobite motive i  fiksirala ih fotografijom za povijest.

– Branka Hlevnjak

Program "Volim Zagreb i u Susedgradu" >>>(D.H.F., 28.05.2019)

Tagovi: slavka pavić