Preskočite na glavni sadržaj

Festival Dioniz pod geslom 'Igrom protiv nasilja'

Festival Dioniz pod geslom 'Igrom protiv nasilja'
Festival kazališnih akademija Dioniz održat će se deseti put od 13. do 19. ožujka u Osijeku i Đakovu, pod geslom 'Igrom protiv nasilja', najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Đakovu.
vrijeme: 13.03.2017. - 19.03.2017.

Ove godine na njemu sudjeluju studenti s glumačkih akademija iz SAD-a, Austrije, Velike Britanije, Rumunjske, kazališnih akademija iz Hrvatske i drugi. Osječki dio programa traje od 13. do 16. ožujka, a nakon toga se Festival seli u Đakovo gdje se zatvara 19. ožujka.
 
Osim predstava u sklopu programa održat će se i brojne radionice po osnovnim i srednjim školama.
 
Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković istaknuo je kako ovaj festival potvrđuje Đakovo kao europski grad, grad kulture, a dekanica Umjetničke akademije u Osijeku Helena Sablić Tomić dodala je kako je Đakovo, uz Osijek, jedini grad koji je prepoznao Dioniz kao reviju studentske energije.
 
"Programom festivala želimo pokazati kako se igrom možemo boriti protiv nasilja", rekla je Sablić Tomić i naglasila da je Dioniz europski projekt, festival kazališnih akademija s međunarodnim predznakom.
 
"Mi se u kazalištu danas pitamo kako igrati nasilje, njegove vrlo zahtjeve scene. Jer, za razliku od antičkog kazališta, današnja publika traži taj moment, temu, scene nasilja, vršnjačkog, obiteljskog, medijskog... Postoji posebna obuka kako da se glumci fizički i psihički pripreme za te delikatne situacije. To ćemo istraživati kroz radionice u Đakovu i predstaviti završnoga dana Festivala. Kazalište mora dati svoj odgovor na nasilje", rekao je idejni začetnik i umjetnički producent Dioniza Robert Raponja.          
 
Ovogodišnji umjetnički voditelj Dioniza je Joško Ševo s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. "Mislimo da on pokazuje da smo napravili festival koji nije vezan samo uz ovaj prostor, nego se Slavonija nameće i ulazi u Zagreb, pa i dalje od metropole", rekla je Sablić Tomić. (Hina)