Preskočite na glavni sadržaj

Festival svjetla u Zagrebu

Festival svjetla u Zagrebu
3D mapiranjem Galerije Klovićevi dvori u Zagrebu u četvrtak 16. ožujka počinje jedinstvena svjetlosna manifestacija, prvi Festival svjetla Zagreb u sklopu kojega će do 19. ožujka svjetlosne instalacije obasjavati sedam lokacija Gornjeg grada, čime se Zagreb pridružuje brojnim svjetskim gradovima s takvim festivalima. 
vrijeme: 16.03.2017. - 19.03.2017.

Najavljujući taj festival iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), koja je uz tvrtku Lumigea realizator cijelog projekta, ističu da povodom toga očekuju i dobru turističku posjetu Zagrebu, jer se radi o događanju koji svugdje u svijetu privlači brojnu publiku nudeći posebnu emociju i doživljaj svjetla.

Podršku festivalu daje i Grad Zagreb, a riječ je zapravo o manifestaciji koja ujedinjuje najmodernija svjetlosna rješenja na bazi vrlo recentnih rasvjetnih tehnologija te će se atraktivne audiovizualne instalacije i projekcije moći vidjeti na lokacijama Vranicanijeva poljana, plato Gradec, Jezuitski trg, Galerija Klovićevi dvori, Kula Lotrščak, tunel Grič i Tomićeva ulica.

"Tema festivala je proljeće koje simbolizira buđenje, rast i renesansu te svaka od lokacija na svoj način dočarati proljetni ugođaj kroz svjetlosne predstave koje će biti svaki dan od 19 do 23 sata, dok će tunel Grič biti otvoren od 18 sati", poručuju iz TZGZ-a dodajući da je to i odličan uvod u proljetni dio turističke sezone u Zagrebu te da je cilj da to postane višegodišnji turistički proizvod koji će u ovo doba godine privući više turista.

Posebna pažnja posvetit će se Galeriji Klovićevi dvori, koja ove godine obilježava 35 godina rada, i gdje će festival službeno u četvrtak i početi 3D mapping projekcijom na Jezuitskom trgu i u samoj Galeriji.

Svaka od sedam lokacija u sklopu festivala imat će svjetlosne instalacije na drugu temu - Tunel Grič na temu Čarobna šuma, Kula Lotrščak na temu Svjetionik, kao svojevrsna pozivnica na festival, Vranicanijeva poljana i Art park ispod Strossmayerovog šetališta imat će specijalni spiralni svjetlosni objekt Twisted kojeg postavlja arhitekt Skira, Plato Gradec ima temu Laserska priča ili spektakl uz svjetlosne harfe, Galerija Klovićevi dvori temu Klopka s laserskim labirintom i nagradom igrom za publiku), dok će na Jezuitskom trgu tema biti Proljetna bajka.

Za svjetlosne instalacije, 3D mapiranje i druge efekte na festivalu će se pobrinuti tvrtke ProLight, Status grupa te Produkcija tim, kao i arhitekt Skira koji je sudjelovao u pokretanju sličnog festivala u Puli koji će ove godine imati 4. izdanje. (Hina)

Program

https://www.facebook.com/events/1790975617889724/