Preskočite na glavni sadržaj

24. međunarodni festival malih scena

24. međunarodni festival malih scena
Na 24. međunarodnom festivalu malih scena, koji će se održati u Rijeci od 2. do 10. svibnja, odigrat će se devet predstava kazališta iz Hrvatske, Srbije i Rusije. 
vrijeme: 02.05.2017. - 10.05.2017.

Umjetnički direktor festivala Nenad Šegvić na konferenciji za novinare ustvrdio je da je ove godine program šarolik te nema programske poveznice. Istaknuo je da sudjeluju važni i ugledni redatelji Aleksandar Popovski, Igor Vuk Torbica, Tatjana Mandić Rigonat, Janusz Kica, Oskaras Koršunovas i Kokan Mladenović koji svi od reda rade novi, suvremeni teatar te da u predstavama u programu ima mnogo sjajnih glumačkih ostvarenja.

Izbornik Bojan Munjin naveo je da je festival "spoj malih i velikih predstava". "U nekima su velike epske priče, a druge govore o malim ljudskim sudbinama, a sve stanu u 'mjeru kutije ovog festivala'", rekao je.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da taj festival mnogo znači za Rijeku, posebno u kontekstu priprema za Europsku prijestolnicu kulture 2020., u kojoj će, prema planu, jedan od redatelja predstava ovogodišnjeg izdanja, Oskaras Koršunovas, sudjelovati u dijelu koncepta te autorski.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar naglasio je da je ove godine proračun festivala za trećinu veći nego lani a to, prema njemu, govori o tome da je vrijeme najgore krize prošlo.

Festival 2. svibnja otvara izvedba Teatra &TD iz Zagreba predstave "Magic Evening" u režiji Anice Tomić. Sljedećeg dana gostovat će Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd sa suvremenom i inovativnom inačicom Shakespearova "Hamleta". Zagrebačko kazalište mladih predstavit će se dramom Ernsta Tollera "Hinkemann" u režiji Igora Vuka Torbice, a Narodno pozorište u Beogradu s Čehovljevim "Ivanovom" u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Iz Rusije, odnosno iz Moskve, dolazi kazalište OKOLO s predstavom "Svršetak igre" Samuela Becketta u režiji Alekseja Levinskog,

Predstavu po tekstu Mate Matišića "Ljudi od voska" režirao je Janusz Kica, a izvest će je ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 7. svibnja. Na programu festivala su još predstava kazališta Moruzgva "Kako život", koju je po tekstu Nine Mitrović režirao Ivan Leo Lemo, Čehovljev "Galeb" OKT/Vilnius City Theatrea iz Litve redatelja Oskarasa Koršunovasa te završna predstava festivala "Na Drini ćuprija" prema romanu Ive Andrića i u režiji Kokana Mladenović i u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta iz Novog sada.

Pred početak prve predstave, u atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku otvorit će se  izložba "Ivo Andrić - Pisac i/ili diplomat" autorice Tatjane Korićanac, rukovoditeljice i kustosice Spomen-muzeja Ive Andrića u Beogradu. (Hina)

Opširnije