Preskočite na glavni sadržaj

VII. Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata

VII. Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata
Ovogodišnji Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata održat će se 27. i 28. travnja 2017. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
vrijeme: 27.04.2017. - 28.04.2017.

Sedmu godinu zaredom, Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata okuplja stručnjake iz područja digitalizacije i digitalnih knjižnica, potiče razmjenu iskustava, predstavlja nove projekte digitalizacije i razmatra aktualne teme vezane uz digitalizaciju u baštinskim ustanovama. Uz brojne domaće i inozemne stručnjake, posebna gošća ovogodišnjeg D-festa je Adina Ciocoiu, predstavnica Europeane, koja će održati izlaganja o aktualnim pitanjima agregiranja metapodataka u Europeani i njihova kreativnog korištenja. 
 
Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata organizira se već sedmu godinu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Ideje koje su potaknule organizaciju Festivala i dalje su aktualne – cilj je Festivala promicanje digitalizacije kao sredstva za osiguranje dostupnosti kulturne i znanstvene baštine, stjecanje novoga znanja, istraživanje, obogaćivanje kulturnog identiteta i izražavanja, zabavu, poticanje kulturnog turizma, povezivanje i inovativno korištenje tehnologije u kulturi, znanosti i obrazovanju.
 
U proteklim je godinama program Festivala dobio prepoznatljiv oblik koji čine pozvana izlaganja s fokusom na značajne aktualne teme iz područja digitalnih knjižnica te predstavljanja hrvatskih i europskih projekata digitalizacije, upoznavanje s najnovijim tehničkim dostignućima u području digitalizacije i razmatranje aktualnih stručnih tema. Svakako ne treba izostaviti i popratni dio svakoga Festivala – druženje, raspravu i izgradnju temelja za bolju suradnju među stručnjacima, projektima i ustanovama.
 
S obzirom na važnost poticanja interoperabilnosti digitalnih sadržaja i sustava, 7. festival hrvatskih digitalizacijskih projekata usko se nastavlja na prethodni te u fokus stavlja okupljanje digitalne građe i metapodataka ustanova iz područja kulture i znanosti. Tema se provlači kroz nekoliko pozvanih izlaganja prvoga dana Festivala, bilo da je riječ o dostavi metapodataka u Europeani, višestrukog korištenja metapodataka ili ujednačivanju podataka u suradničkim sustavima. Program Festivala donosi i izlaganja koja se bave područjem kulturne i kreativne industrije, korištenjem podataka i digitalnog sadržaja te primjene naprednih tehnologija u razvoju proizvoda nastalih u projektima digitalizacije. Tradicionalno, na Festivalu se predstavljaju i projekti digitalizacije provedeni u protekloj godini.
 
Program Festivala dodatno upotpunjuju i posterska izlaganja koja predstavljaju provedene projekte digitalizacije, analize sadržaja digitalizirane građe te rezultate istraživanja tema iz područja digitalizacije.
 
Više informacija o Sedmom festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata možete pronaći na http://dfest.nsk.hr/.