Preskočite na glavni sadržaj

34. tjedan suvremenog plesa

34. tjedan suvremenog plesa
34. tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 27. svibnja do 4. lipnja. Ovogodišnje festivalsko izdanje donosi nekoliko premijernih naslova te predstavlja i nova podneblja gdje suvremeni ples nalazi plodno tlo... 
vrijeme: 27.05.2017. - 04.06.2017.

Središnja lokacija festivala bit će Teatar &TD, dok se ulaznice već nalaze u prodaji u prostoru KIC-a, Preradovićeva 5 za sva ovogodišnja festivalska događanja. Ostale lokacije na kojima se odvija festivalski program su: Histrionski dom, Kino Grič, Muzej suvremene umjetnosti, DK Gavella, Kulturno informativni centar te Studentski centar. Ovogodišnji festival upućuje na neka za nas nova imena, kao i na nova ostvarenja umjetnika s kojima smo se imali prilike upoznati. Iako je, već tradicionalno, samo programiranje festivala eklektično te upućuje na različite plesne stilove, tematski se autori okupljaju oko teme identita i uloge pojedinca u društvu, naročito oko pozicije mladih i njihove uloge unutar šireg europskog konteksta u odnosu na aktualnosti kojima svjedočimo proteklih godina, a na koje ni mi u Hrvatskoj nismo imuni.

Ove godine, nastavljajući suradnju sa SIDance Festivalom iz Južne Koreje, po prvi puta predstavljamo korejske plesne umjetnike i to povodom 25 godina gospodarske i kulturne suradnje. Južna Koreja predstavlja velesilu u plesnoj produkciji te u školovanju suvremenih plesnih umjetnika, nadovezujući se na tradiciju američkog suvremenog plesa uz snažni suodnos s tradicijom. Festival SIDance u Seoulu u nekoliko je navrata ugostio hrvatske plesne produkcije. Nadamo se da ovime potičemo daljnju suradnju s ovom dalekom zemljom. Poseban pogled je i na noviju španjolsku plesnu scenu kroz prezentaciju tri produkcije, gdje ćemo naći i poveznicu s Hrvatskom.

Tjedan suvremenog plesa ove godine bilježi i vrijedno priznanje Europske Federacije Festivala (EFFE- European Festivals For Europe ) kojim ova uvažena asocijacija europskih festivala, pod patronatom Europske komisije, odaje priznanje dugogodišnjem zalaganju naše organizacije za razvoj suvremenog plesa i festivalski doprinos europskom kulturnom nasljeđu.

Festival će započeti dvjema premijerama: “Djevojke u ljetnim haljinama volim“, Studija za suvremeni ples u koreografiji Petre Hrašćanec i dramaturgiji Saše Božića te hrvatskom premijerom predstave slovenskog barda suvremenog plesa, koji ove godine slavi 30 godina rada i koji je u Hrvatskoj ostvario niz zapaženih suradnji: Matjaž Farič i njegov „Red-Trail“.

Od hrvatskih premijera ističemo još „Horror Vacui“ u produkciji Kik Melonea.

Festivalsku, hrvatsku premijeru ima i novi projekt Jasne Layes Vinovrški „Lady Justice“, netom nakon njene pariške premijere! „Lady Justice“ rezultat je dugogodišnje suradnje naše organizacije s koreografkinjom, koja je kulminirala kroz uspješnu i međunarodno afirmiranu produkciju „Staying Alive“ nastalu u okviru međunarodnog projekta Migrant Bodies.

Festival i producentska organizacija Hrvatski institut za pokret i ples tradicionalno i već tri desetljeća, sustavno senzibilizira širu javnost da kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću, te podupiremo umjetničku praksu koja u suvremenu plesnu praksu uključuje i osobe s invaliditetom. Stoga repriziramo predstavu „Nukleon“ u izvedbi IMRC kolektiva (Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta) kojega podupiremo, u koreografiji Aleksandre Janeve Imfeld. Također po prvi puta predstavljamo i plesnu skupinu SPINN iz Švedske, a time ujedno predstavljamo i EU projekt Moving Beyond Inclusion čiji smo aktivni sudionici i partneri uz Veliku Britaniju, Njemačku, Italiju, Švicarsku i Švedsku.

Predstava „OOOOOOOO“ talijansko-nizozemskog koreografa Giulia D'Anna inspiraciju nalazi u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza, u vrijeme njegova boravka u Zagrebu u okviru međunarodnog Europskog projekta Choreodrome, čiji smo bili partneri u vrijeme kada smo aktivno vodili programaciju Zagrebačkog plesnog centra. Ova nagrađivana predstava, koja već neko vrijeme uspješno obilazi europske pozornice, strukturirana je poput plesnog mjuzikla te na duhovit način progovara o identitetu i položaju mladih u Europi, bez granica, danas i u išćekivanju vremena koje dolazi.

One koji prate festival, razveselit će ponovno gostovanje nezaboravnog, duhovitog austrijskog dueta, Luka Biao i Dominika Grünbühela s predstavom „Ohne nix“, koja je 2016. odabrana od najveće europske plesne mreže (Aerowaves) među 20 najboljih predstava novije generacije europskih autora (uz predstavu „Staying Alive“ Jasne Layes Vinovrški).

Kroz partnerstvo s Dokukinom KIC zagrijavamo se za 34. TSP u želji da kroz popularne i aktualne plesne filmove pozovemo građane istražiti i druge medije kojima se ples sve više producira i popularizira.

Novi projekt suradnje je „Ples i moj grad“, s plesnim organizacijama izvan Zagreba, koji pojedine gradove predstavlja kroz kraće plesne radove te time pridonosi umrežavanju umjetnika i daljnjem jačanju regionalnih centara. Projekt je osmišljen s našim dugogodišnjim suradnicima, umjetnicima Žakom Valentom i Aleksandrom Mišić. Uz još par događanja, nadamo se da će festival potaknuti na druženje uz ples, ne samo našu tradicionalnu i vjernu publiku, već i mlađe naraštaje, kao i one koji će tek obilježiti plesnu scenu svojim radovima u nadolazećem periodu.

Nijedno izdanje festivala svih ovih 34 godine nije bilo bez izazova, ali ove godine ponajviše. Ovogodišnji festival ne bi bio moguć bez potpore partnera: Kulturno informativni centar i Teatar &TD, uz sponzore i donatore, volontere, umjetnike - prijatelje koji se prepoznaju kada je najteže, kada smo suočeni s promjenama koje donose neizvjesnost te ugrožavaju volatilni sustav nezavisne plesne scene kojoj pripada i festival.

Festival su i ove godine potpomogli: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb. Potporu Festivalu ove su godine pružili i: Veleposlanstvo Države Izrael, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske, uz Ministarstvo kulture, sporta i turizma Južne Koreje. Partneri: Teatar &TD, Studentski Centar, Kulturno informativni centar (KIC), Dokukino KIC, Muzej prekinutih veza, Obzor putovanja. Programski partneri: DK Gavella, Histrionski dom, Art Kino Grič, Muzej suvremene umjetnosti, Zagrebački plesni centar, Liberdance. Medijski prate: Radio 101, Kulturpunkt, Ziher.hr.

https://www.facebook.com/tjedansuvremenogplesa