Preskočite na glavni sadržaj

9. TradInEtno festival

9. TradInEtno festival
Deveti po redu TradInEtno festival (world music festival) održat će se u Pazinu od 15. do 22. srpnja 2017. Festival se sastoji od raznih radionica, predavanja, prikazivanja filmova, sajmova i koncerata, od kojih je većina sadržaja besplatno.
vrijeme: 15.07.2017. - 22.07.2017.

Instrumentalna radionica dijatonske harmonike

Po prvi puta će Festival TradInEtno ugostiti specifičnu instrumentalnu radionicu. Radionicu dijatonske harmonike vodit će Vincenzo Cagliotti iz Milana. U maloj grupi učiti će se tradicijske melodije za bal folk (ples) iz Italije, ali i iz cijele Europe.
Vincenzo će uglavnom podučavati po sluhu, pa je poželjno uzeti snimače zvuka. Biti će potrebna dijatonska harmonika u G/C sa 2 ili 3 reda i 8-18 basova. Sve razine znanja su dobrodošli osim početnika. Potrebno je i osnovno poznavanje Engleskog jezika, jer su radionice vođene na tom jeziku.


Ples na tavolac

“Ples na tavolac” je plesnjak, gdje je “tavolac” plesni podij koji je sagrađen samo za tu svrhu. Dio podija je ograđen granjem kako bi se oraničio ulaz koji je trebao biti plaćen. Ovaj oblik plesnjaka bio je vrlo raširen po zabavama i sajmovima u sjevernoj Istri, te u sjevernom djelu centralne Istre. Repertoar je bio veoma sličan među Hrvatima, Talijanima i Slovencima. Uz plesove koji danas prevladavaju (polka i valcer), ples na tavolac je odlična prilika da se nauče i oni manje poznati lokalni plesovi. Za glazbeni dio plesnjaka zadužen je dugogodišnji istraživač istarskog folklora Dario Marušić, dok će plesove voditi plesna voditeljica Koviljka Marečić. Gosti muzičari i plesači su, naravno, i više nego dobrodošli. Plesnjak je otvoren za sve!


KoloNaOkolo

Radionica KoloNaOkolo predstavlja putovanje istočnom i južnom Europom preko narodnih plesova. Od kola i hora do tarantele i sirtosa. Cilj je upoznavanje sa plesovima i glazbom, elementima drugih kultura, novim plesnim izražajima, te obogaćivanje vlastitog plesnog iskustva kroz zajedničko druženje i interakciju.

Voditeljica radionice je Koviljka Marečić, učiteljica folklornih plesova iz Pazina koja živi u Italiji. Od 2000. putuje Italijom, Bugarskom, Makedonijom i Grčkom učeći međunarodne folklorne plesove i predavajući na raznim seminarima i tečajevima. Trenutno živi u Trstu gdje vodi tečajeve plesova u Circolu Arci Dsotto te interkulturalne plesne radionice za djecu i mlade u sklopu osnovnih škola, vrtića te gradskih igraonica.
„Zanimljivo je ono što se događa u kolu, gdje se razvija osjećaj zajedništva, ravnopravnosti, solidarnosti i zadovoljstva koje dijelimo sa drugima. Time dajemo smisao tradicijskim plesovima u suvremenom životu. Sve ove vrijednosti želimo pojačati, povećati i podijeliti putem plesa.“ – Koviljka Marečić
Radionica traje svaki dan od 11. srpnja do 15. srpnja od 18 do 20:30 sati. Na radionici mogu sudjelovati svi zainteresirani, bez obzira na dob i plesno iskustvo.


TradInTrade

Sajam TradInTrade je po prvi puta organiziran na 4. izdanju festivala. Cilj sajma je promocija starih i gotovo zaboravljenih zanata koji su postojali, te još u nekim oblicima i postoje u središnjoj istri (lončarstvo, klesarstvo, izrada raznoraznih suvenira, dječijih igračaka, instrumenata, …). Osim toga promovira se i zdrava hrana te vlastiti uzgoj domaćih povrtnih sorti.
Ovogodišnji TradInTrade zamišljen je kao mjesto susreta, druženja, istraživanja, otkrivanja, razmijene iskustava, znanja i vještina. Sve to odvijati će se na 9 štandova na kojima će brojne udruge, obrtnici, majstori i umjetnici predstaviti sebe i  svoje proizvode. Prije svega radi o poljoprivrednim proizvodima (voće, povrće, med, vino, ulje, rakije, samoniklo bilje, ljekoviti pripravci), ali i tradicijski proizvodi poput uporabnih keramičkih predmeta za kuhanje i posluživanje hrane, predmeti od drva, tradicijski instrumenti, umjetnine i rukotvorine, mali sajam antikviteta biti će također zastupljeni. Posebnost ovog malog sajma su gastro radionice, radionice keramike i izložba.


Vokalne radionice

Ove se godine ponovo možete pridružiti vokalnim radionicama koje vodi Lidija Dokuzović. Naučit ćete pjesme iz Hrvatske, Balkana i ostalih Europskih zemalja. Ne morate biti iskusni pjevač, ali morate voljeti pjevanje, pogotovo grupno. Radionica će završiti malim nastupom u Kaštelu zadnjeg dana TradInEtno festivala.
Lidija Dokuzović poznata je pjevačica, voditeljica zboga, etnologinja i umjetnička voditeljica nekoliko Etno kampova. Voli glazbu, posebno tradicijsku. Od unatrag nekoliko godina živi u Malmu, u Švedskoj.
Ove će se godine po prvi puta paralelno odvijati i vokalna radionica za početnike koju će voditi Dunja Bahtijarević. Ova je radionica otvorena za sve pjevače, neovisno o uzrastu i iskustvu.


TradInEtno kamp

Ove godine ponovno organiziramo kamp po uzoru na Ethno radionice koje se održavaju diljem Europe u organizaciji Glazbene Mladeži - Jeunesses Musicales.
Ova se radionica održava od 15. (dan dolaska) do 21. srpnja i vodi ju Allan Skrobe (Švedska/Hrvatska). Tijekom trajanja radionice, polaznici kampa će međusobno učiti jednu melodiju ili pjesmu iz svoje zemlje ili glazbenog djelovanja, koja će biti aranžirana za orkestar. U petak, 21. srpnja, TradInEtno kamp nastupiti će sa svojim međunarodnim programom na pozornici Festivala TradInEtno.

Bendovi

The Breaks

Divlji Balkan I teške polske. S improvizacijama kao temelj, The Breaks mješaju melodije iz Bugarske, Mađarske, Slovenije i Skandinavije. Trio čine virtuoz harmonike Matija Solce iz Slovenije, Sofia Högstadius violiniskinja iz Švedske koja je svoj glazbeni put posvetila Bugarskoj tradicijskoj glazbi i multižanrovski Švedsko-Čileanski perkusionist Stefan Hedborg. Sami sebe nazivaju The Breaks – pauze – iako si vrlo teško uzmu jednu.

Kazan

Kazan je bend iz Zagreba osnovan 2012. Sviramo ono što se tradicionalno zove tradicijska muzika, no želja im je da toj tradiciji i starim, često zaboravljenim, napjevima koje pronalaze daju zvuk koji je prepoznatljiv, živ, i zanimljiv današnjem uhu. Temelji tog zvuka su u tradicijskim melodijama i napjevima s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije. Dosad su nastupali u klubovima i na festivalima u Hrvatskoj. 2013. godine su izdali EP, a trenutačno rade na novom materijalu i pripremaju se za skoro snimanje albuma.
Članovi: Dunja Bahtijarević (glas), Tatjana Bijelić (flauta), Lucija Stanojević (violina), Danijel Maoduš (gitara, šargija), Zvone Mikulandra (gitara), Sebastian Jurić (bas), Marko Šturman (udaraljke)

Veja

Veja dolazi iz Pazina i bavi se istraživanjm istarske narodne tradicijske glazbe te izvođenje iste u modernijim aranžmanima koristeći razne tradicijske instrumente iz cijeloga svijeta. Veja je do sada održala 50-tak nastupa u Hrvatskoj ali i u susjednim zemljama. Članovi Veje su: Goran Farkaš, Marko Pernić, Ljuban Rajić, Sebastijan Demark, Marijan Jelenić i Saša Farkaš.
Od koncerata koji su im ostali u pamćenju izdvajaju nastupe na festivalu Ethnoambient u Solinu, TradInEtno festivalu u Pazinu te FolkHistria festivalu u Kopru, a nedavno su održali i prvu inozemnu turneju u Francuskoj u kojoj se posebice izdvojio nastup u poznatom jazz klubu u Parizu “New Morningu” gdje su bili odlično prihvaćeni od publike i pohvaljeni od strane medija i struke.
Tradicijska glazba istarskog poluotoka njihov je glavni motiv i nadahnuće koje im daje energije kako bi se u mnoštvu studentskih i radnih obveza uspjeli posvetiti i glazbenom stvaralaštvu i publici prenijeti vlastiti doživljaj glazbe koja je pokretala, vedrila i osnaživala njihove roditelje, bake i djedove.
Možda bi se preci članova grupe Veja isprva začudili načinu na koji njihovi potomci danas koriste mih, gajde, kaval, violinu, harmoniku i gitaru uz bas gitaru, djembe i cajon, ali bi s vremenom prihvatili činjenicu da se sve mijenja, a time i raste, a sve što raste – živi, nadahnjuje i pruža nove prilike za nova stvaralaštva.

Program:

Subota 15.07.
- 16:30 – 19:00 – Radionica KoloNaOkolo
- 19:00 – 21:30 – Vokalna radionica

Nedjelja 16.07.
- 09:00 – 13:00 – Radionice: vokalna radionica za početnike, dijatonska harmonika, TradInEtno camp
- 16:30 – 19:00 – Radionica KoloNaOkolo
- 19:00 – 21:30 – Vokalna radionica

Ponedjeljak 17.07.
- 09:00 – 13:00 – Radionice: vokalna radionica za početnike, dijatonska harmonika, TradInEtno camp
- 16:30 – 19:00 – Radionica KoloNaOkolo
- 19:00 – 21:30 – Vokalna radionica
- 21:30 – 23:30 – Jam session, zajedničko muziciranje

Utorak 18.07.
- 09:00 – 13:00 – Radionice: vokalna radionica za početnike, dijatonska harmonika, TradInEtno camp
- 16:30 – 19:00 – Radionica KoloNaOkolo
- 19:00 – 21:30 – Vokalna radionica
- 21:30 – 23:30 – Jam session, zajedničko muziciranje

Srijeda 19.07.
- 09:00 – 13:00 – Radionice: vokalna radionica za početnike, dijatonska harmonika, TradInEtno camp
- 16:30 – 19:00 – Radionica KoloNaOkolo
- 19:00 – 21:30 – Vokalna radionica
- 21:30 – 23:30 – Jam session, zajedničko muziciranje

Četvrtak 20.07.
- 09:00 – 13:00 – Radionice: vokalna radionica za početnike, dijatonska harmonika, TradInEtno camp
- 18:00 – Prezentacija radionice KoloNaOkolo
- 19:00 – Ples na tavolac
- 20:00 – Bal folk plesnjak
- 22:00 – Koncert: The Breaks

Petak 21.07.
- 09:00 – 15:00 – Razne vokalne, instrumentalne i dječje radionice
- 20:00 – Prezentacija vokalnih radionica
- 22:00 – Koncert: TradInEtno Camp

Subota 22.07.
- 09:00 – 15:00 – TradInTrade, Second Hand sajmovi i predavanja
- 11:00 – 15:00 – Projekcije ETNOFILm-a
- 21:00 – Koncert: Kazan i Veja


Facebook: www.facebook.com/tradinetno