Preskočite na glavni sadržaj

18. ljeto Scene Amadeo

18. ljeto Scene Amadeo
Nastup istaknutog pijanista Aljoše Jurinića otvorit će u subotu, 8. srpnja, u atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja glazbeni program jubilarne 18. sezone zagrebačke gornjogradske klupske kulturne Scene Amadeo, koji ove godine do 31. kolovoza donosi nastupe nekih od najistaknutijih domaćih i svjetskih glazbenih imena u rasponu od klasične i etno glazbe do jazza.
vrijeme: 08.07.2017. - 31.08.2017.

Kako se ističe u najavi, "glazbeni junak našeg doba" Jurinić obilježit će stupanje u punoljetnost kulturnog ljetnog festivala zagrebačkoga Gornjeg Grada s programom Frederica Chopina i Gabriela Faurea, na koncertu na kojemu će kao gosti nastupiti Marin Maras (violina), Hiwote Tadesse (viola) i Alja Mandič (violončelo).
 
Slijedi, u ponedjeljak 10. srpnja, nastup Ansambla Lado, čijih će se 37 vrhunskih plesača koji su istodobno i izvanredni pjevači za tu priliku transformirati iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor te zajedno s 14 Ladovih glazbenika izvesti najljepše glazbene primjere iz hrvatske glazbene baštine.
 
Scena Amadeo ove će godine na adresi Demetrova 1 ugostiti i popularnog bosanskohercegovačkog izvođača sevdalinki Božu Vreću, koji će u utorak 11. srpnja uz jednu od ponajboljih svjetskih harmonikašica Merimu Ključo pružiti gornjogradskoj publici glazbeni doživljaj sastavljen od bezvremenskih sevdaha.
 
Ljeto na Amadeu obilježit će i nastup nagrađivane zagrebačke kantautorice Sare Renar, te još jednog "majstora gitare", nagrađivanog splitskog gitarista međunarodne reputacije Srđana Bulata, a na programu su i koncerti Gipsy Banda Juerga, popularnog sastava Mariachi Los Caballeros, te svjetski poznatog gitarista Petrita Ҫekua, koji će nastupiti u gitarističkom kvartetu kojeg još čine Zoran Dukić, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić.
 
Ҫeku će nastupiti i sa sastavom Tri svijeta Band, zajedno s multiinstrumentalistom Dinkom Stipaničevim, a publici je obećana atmosfera komorne glazbe, između bossa nove i sambe, uz pratnju virtuoznih i očaravajućih solo dionica.
 
Tamara Obrovac i gitaristički virtuoz Miroslav Tadić povest će publiku Amadea na glazbeno putovanje preko granica Makedonije, Istre, Andaluzije, Brazila i Argentine, a world music jazz sastav More Love Ensemble izvest će koncertni komad "More Love to Tchaikovsky", najavljen kao šareni svijet crossover, jazz, klasične i world music glazbe.
 
U okviru izložbenog programa, u četvrtak 20. srpnja otvara se izložba radova akademske slikarice Dominique Jurić "Solilokvijum", deveta u nizu izložbi posvećenih akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović (1970. - 2010.), kojima Scena Amadeo i HPM predstavljaju likovne umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom.
 
Program 18. ljeta Scene Amadeo zatvaraju dva nastupa "zasigurno vodećeg hrvatskog pijanista i jazz glazbenika" Matije Dedića, koji će 30. i 31. kolovoza na koncertima "Matija i prijatelji" ugostiti svoje prijatelje glazbenike s kojima surađuje dug niz godina . Na prvom koncertu njegove će gošće biti Lidija Bajuk, Sara Renar i Merima Ključo, a na drugome će ugostiti Mateja Meštrovića, Tedija Spalata i Kristijana Beluhana.
 
U slučaju kiše programi se odvijaju u Muzeju Mimari i Hrvatskom glazbenom zavodu, a kompletan program dostupan je na web stranicama Scene Amadeo, www.scenaamadeo.hr.
 
800 izvedbi u 17 godina
 
Kao svojevrsna najava glazbenog programa Scene Amadeo, od 23. lipnja do 5. srpnja u HPM-u se odvijaju "Mali noćni razgovori" s Milanom Vuković Runjić, a gosti drugog ciklusa susreta s istaknutim sugovornicima iz svijeta umjetnosti i politike ove su godine "šest veličanstvenih žena  i jedan iznimni muškarac": Željka Čorak, Mani Gotovac, Anja Šovagović Despot, Marija Sekelez, Seadeta Midžić, Gabi Novak i Igor Zidić.
 
U povodu 80. godišnjice rođenja hrvatskog filmskog i likovnog umjetnika Tomislava Gotovca, Scena Amadeo priredila je koncem lipnja reviju njegovih kultnih filmova, a o opusu velikog umjetnika govorili su filmolozi, filmski teoretičari, povjesničari umjetnosti, filmski kritičari i fotografi Nikica Gilić, Hrvoje Turković, Zvonko Maković, Mio Vesović i Ivan Posavec.
 
Klupska kazališno-glazbena Scena Amadeo započela je s radom u ljeto 2000. u prostoru atrija HPM-a na zagrebačkom Gornjem Gradu. U proteklih sedamnaest sezona na pozornici Scene Amadeo izvedeno je 11 kazališnih premijera i 12 praizvedbi djela hrvatskih skladatelja naručenih posebno za Amadeo, te je održano gotovo 800 kazališnih predstava, koncerata klasične i jazz glazbe i filmskih projekcija, kojom su se prilikom publici predstavila neka od najuglednijih imena hrvatskog kazališnog, glazbenog i filmskog života, uz birane inozemne izvođače.
 
Potporu programu Scene Amadeo daju Ministarstvo kulture RH, zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Turistička zajednica Grada Zagreba i HPM. (Hina)