Preskočite na glavni sadržaj

Split film festival 2017.

Split film festival 2017.
U Multimedijalnom kulturnom centru Split u četvrtak je predstavljen program ovogodišnjeg Splitskog filmskog festivala koji počinje 9. rujna, tema mu je okrutna i virtualna stvarnost, a na njemu sudjeluju etablirani redatelji, debitanti i novootkriveni talenti, najavili su na konferenciji za medije organizatori. 
vrijeme: 09.09.2017. - 14.09.2017.

Filmovi su podijeljeni u osam festivalskih segmenata - i to Konkurenciju dugometražnog i Konkurenciju kratkometražnog filma, Forum, Next door, Frame extended, Hrvatski film, Hommage i Nove medije, a festivalskom temom u posebnom dijelu programa bave se radionice i predavanja.

U konkurenciji dugometražnog filma prikazat će se film Kazema Mollaiea "Kupal", Sanala Kumar Sasidharana "Sexy durga", Virgila Widricha "Noć od 1000 sati/Die nacht der 1000 stunden", Moa Hyun-shina "Crkva nacionalne slave/Kukkwanggyohoeh", Juna Genga "Slobodno i lako/Qing song jia yu kuai", Igora Bezinovića "Kratki izlet", Andrésa Goteira "Dhogs" i Michela Lipkesa "Čudno, ali istinito/Extrano pero verdadero".

Čak 33 filma, uglavnom snimljena prošle i ove godine, bit će prikazana u konkurenciji kratkometražnog filma.  Uz hrvatske redatelji dolaze iz Francuske, Nizozemske, SAD- a, Velike Britanije, Finske, Grčke, Meksika, Italije, Njemačke, Austrije, Japana i drugih zemalja svijeta.

U Forumu će se moći pogledati film Rahula Jaina "Strojevi/Machines", Zayne Akyol "Gulistan-zemlja ruža/Gulistan-land of roses", Guida Hendrikxa "Stranger in paradise", Pabla Escota "Uništavaš svoje carstvo/Ruinas tu reino", te Tommasa Cotroneia "Blood and the moon". Segment Next door na programu nudi Toma Lassa i njegov film "Ružan i slijep/Blind & hasslich", Nagayamu Tadashija "Putovanje kornjače/Tohatsu no tabi", Haritza Zubillaga "Stakleni lijes/El atud de cristal" i Dericka Cabridoa "Purgatoryo".

"Mrtve ribe" Kristijana Milića i "Fuck off I love you" Anđela Jurkasa prikazivat će se u konkurenciji hrvatskog dugometražnog filma, dok će u kratkometražnom svoje filmove publici predstaviti Sara Kern "Sretno orlo!", Viktor Zahtila "After party", Mate Ugrin "U međuvremenu", Tonči Bakotin "M. Ocean", Igor Dropuljić "Behemont", te Goran Škofić "Na plaži".

Producent Festivala Boris Ostojić je rekao da su ove godine gledateljima pripremili mogućnost da im na pristupačan način bude prikazana 'virtualna stvarnost', odnosno tehnologija koja se danas koristi za prikazivanje filmova.

Na Festivalu puno mladih hrvatskih autora

U segmentu Novih medija poznati newyorkški umjetnik G.H. Hovagimyan predstavit će kompleksnu instalaciju AT/VR skulptura, te će kao dio posebnog programa održati predavanje pod nazivom "Augmented reality – kako ja to radim''. Filmski segment Hommage je posvećen njemačkom redatelju eksperimentalnih filmova, koji je preminuo u siječnju, Werneru Nekesu. U znak sjećanja na njega prikazat će se njegov dugometražni film "Dan slikara", a u spomen na proslavljenog hrvatskog performera Toma Gotovca u segmentu Hommage će biti prikazan i kratki videozapis "Usputne priče – Božji prst" Željka Radivoja.

U znak sjećanja na karizmatičnog filmskog autora, intelektualca i umjetnika Festival ove godine uvodi nagradu "Ivan Martinac", a biti će dodijeljena hrvatskim autorima za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika u čijem izričaju dominira upotreba specifičnih, filmsko-izražajnih sredstava ostvarivih samo u mediju pokretnih slika.

Selektor ovogodišnjeg Split film festivala Joško Jerončić je kazao da je zadovoljan time što ima jako puno mladih hrvatskih autora koji na taj način ostvaruju svoje filmske estetike.

"Rade filmove koji komuniciraju s publikom, koji nisu hermetični, nisu zatvoreni, koji šalju svoju poruku. Njihovo uporište nije isključivo u banalnoj linearnoj naraciji što je karakteristika filmskog mainstreama. Ovaj festival je upravo utro puteve percepciji i obratio pažnju na druge estetike koje su danas postale dominanta svih hrvatskih festivala. Zadovoljstvo mi je i sa sigurnošću mogu reći da je Split film festival generirao jedan drugi duhovno filmski obzor na našim prostorima, a s time nastavlja i ovu godinu", kazao je Jerončić.

U posebnom dijelu programa članica žirija konkurencije dugometražnog filma Caroline Chomienne održat će predavanje o filmskoj režiji, a britanski redatelj George Barber će održati predavanje pod nazivom "Gruba stvarnost/Poetska stvarnost".

Splitska fotografkinja Ana Peraica govorit će o selfijima kao izvješćima nesigurne stvarnosti. U žiriju konkurencije dugometražnog filma su francuska producentica Caroline Chomienne, redatelj Hrvoje Hribar i britanski umjetnik i redatelj Matthew Noel-Tod.

Žiri u konkurenciji kratkometražnog filma čine filmski kritičar Duško Dimitrovski, nizozemska umjetnica i producentica Merel Mirage i dramatičar Ivan Vidić.

Na Festivalu će biti prikazani i nikad viđeni filmovi kinematografija zemalja Trećeg svijeta kao primjerice Indije, Irana, Meksika i Filipina.

Split film festival se otvara 9., a trajat će sve do 16. rujna. (Hina)

https://www.facebook.com/SplitFilmFestival