izložba

Izložba prije izložbe / Dražen Eisenbeisser: English waltz


vrijeme: 07.06.2019. - 12.06.2019.20 h
mjesto: Koprivnica; Atelieri Koprivnica, Trg Žarka Dolinara 1 (Kampus)

U petak, 7. lipnja, u 20 sati, u prostorima Ateliera Koprivnica i AK galerije otvara se treća po redu 'Izložba prije izložbe' koja predstavlja radove Dražena Eisenbeissera, fotografije okupljene u seriju naziva 'English waltz'.
 

Ovom se izložbom autor odmiče od svoje uobičajene umjetničke prakse i prezentira nam radove u kojima se bavi fotografskim bilježenjem prizora plesa.  U svojim starijim radovima, crtežima “Ruševine” istražuje temu prolaznosti, dok u ovoj seriji govori o temi vječnosti kroz motiv plesa. Izložba “English waltz” bit će postavljena u AK galeriji, a za vrijeme otvorenja izložbe, u petak, posjetiteljima će biti otvoren i atelje autora. Na otvaranju izložbe autor priprema i malo iznenađenje.

 

iz teksta pozivnice/deplijana:

 

"How many lives can some people exist before they're allowed to be free?

 

Jedno od imena Shive je Tandavan što znači „Bog koji pleše. To znači da je dinamičan i prepun blaženstva. Njegov ples predstavlja ritmičnu igru, dušu svih kozmičkih kretanja. Indijci boga Shivu predstavljaju kao Natharaju, Kozmičkog plesača koji upravlja kretanjima sfera. Ples je najviši izraz hinduizma i u njemu vlada savršeni sklad duha i tijela. Ples je ujedno obred, molitva, izraz predanosti i posvećenosti, suptilna veza između plesačice i Učitelja. Ples je vrsta yoge koja vodi u drugu, skrivenu stvarnost. Indijci s neopisivim žarom i ljubavlju njeguju tradiciju duhovnog plesa (npr. ženski ples ili Bharata Natya), veze između prolaznog trenutka i vječnosti, u kojem svaka kretnja, svaki pogled, svaki položaj stopala ima točno određeno značenje koje mora poznavati ne samo plesačica, već i gledatelj kako bi mogao razumjeti radnju plesa.“

(Mahatapasvi Shri Kumarsvamiji: Dimenzije yoge)"

(R.P.B., 05.06.2019)