Preskočite na glavni sadržaj

Sounded Bodies festival 2017.

Sounded Bodies festival 2017.
Treći Sounded Bodies  international performance festival ove se godine u organizaciji udruge Domino održava od 26. rujna do 1. listopada u Zagrebačkom plesnom centru s fokusom na predstave koje se poigravaju upotrebom glasa i zvuka te njihovom povezanošću s tijelom i fizikalnošću, u selekciji koreografa i plesnog umjetnika Brune Isakovića. 
vrijeme: 26.09.2017. - 01.10.2017.

Kako se ističe u najavi, program će predstaviti umjetnike iz Poljske, Irske, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji će odigrati ukupno deset predstava, a bit će održane i dvije umjetničke radionice namijenjene plesačima, koreografima i izvođačima, te svima onima koje zanimaju razne tehnike kontrole glasa i pokreta. Festival u utorak 26. rujna otvara predstava hrvatske autorice Vesne Mačković "Pod staklenim zvonom", u kojoj izvođačica kroz pokret, glas, tekst i glazbu pod svjetlosnom simulacijom staklenog zvona propituje odnose s tijelom.

Istoga dana, u programu je koncertna izvedba njemačke umjetnice Natasche Nikeprelevic "Kamene babe", svojevrsni "jam session" nastao kao spoj začudnih elemenata, interpretacije suvremene glazbe s balkanskim tradicionalnim napjevima. Natascha Nikeprelevic u sklopu festivala nastupa i 28. rujna sa solo izvedbom "Oracle", gdje glas i glazba proizlaze iz kontrasta amorfne strukture zvuka, buke i atonalnosti, koji se glatko pretvaraju u harmonijske melodije i nad-tonalne arije.

Festivalski program donosi do 1. listopada niz različitih koncertno-performerskih izvedbi. "Heroes" Johna Scotta iz Irske na scenu postavlja operno-plesnu izvedbu; u "This is a Musical" poljski izvođač Karol Tyminsky oscilira između nježnosti i surovosti, stvarajući ritam koji se razvija prema transu ludila i užitka. U nastavku festivala Jule Flier prezentira svoje istraživanje i praksu vokalnog plesa izvedbom predstave "I intend to sing", te pokušava odgovoriti na pitanja: Što je vokalni ples i zašto je važan? Što je ples o glasu?

Kolektiv Komuna Varšava, uz gosta izvođača Ivana Marušića Klifa, predstavit će projekt Mikro teatara u kojem su umjetnici dobili zadatak pripremiti 16-minutnu "mikro kazališnu" izvedbu pod vrlo specifičnim uvjetima: maksimalno četiri izvođača, četiri svjetla, dva mikrofona, jedan projektor i jedan rekvizit ne veći od ručne prtljage.

Završna večer festivala rezervirana je za donatorski koncert Damira Imamovića, uz gosta Maka Murtića, a sav prihod prikupljen tijekom večeri namijenjen je financiraju programa 'Fond za druge'. "Uz zajamčenu vrhunsku glazbu, odličnu atmosferu i mnoštvo pozitivne energije, svojim dolaskom podržavate 'Fond za druge' koji je osnovan radi potrebe uspostavljanja dodatnih modela potpore umjetničkim i aktivističkim projektima", poručuju iz Domina.

Sve predstave na Sounded Bodies festivalu, osim "I intend to sing" Jule Flierl te donatorskog koncerta Damira Imamovića, dio su inicijative 'Umjetnost dostupna svima', prema kojoj se ulaznice samo rezerviraju, a po izlasku s predstave svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim mogućnostima podrške odgledanom umjetničkom radu. (HRT)