Preskočite na glavni sadržaj

13. izdanje Festivala 25 FPS

13. izdanje Festivala 25 FPS
Trinaesto izdanje Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma 25 FPS počinje u četvrtak 28. rujna i traje do nedjelje 1. listopada u Kinu SC, Teatru &TD, MM Centru i Francuskom paviljonu. Nekoliko dana nakon proglašenja pobjednika u Zagrebu, festival 4. i 5. listopada s dijelom programa gostuje u riječkom Art-kinu Croatia. 
vrijeme: 28.09.2017. - 01.10.2017.

Ulaz na sva filmska i proširenofilmska događanja festivala je slobodan.

25 filmova u natjecateljskom programu, među njima rekordna 3 hrvatska rada

Dvadeset i pet filmova pretežito mlađe generacije autora koji čine natjecateljski program 13. izdanja Festivala 25 FPS ispituju nove formate, teme, identitete, strukture, spektakle i nove „zbilje” te ih upravo zbog inovativnog pristupa filmu smještamo pod zajednički nazivnik – eksperimentalni. Među autorima se nalaze imena s čijim smo se interesima, diskursima i vizualnim izrazima upoznavali na dosadašnjim festivalskim izdanjima: prošlogodišnji dvostruki pobjednik Peter Burr (Jezik obrazaca), dobitnik Grand Prixa 2015. godine Fern Silva (Stražari), nekadašnje članice žirija – španjolska autorica Laida Lertxundi (025 Sutonski crvena) i austrijska autorica Tina Frank (20160815), nizozemski autor Joost Rekveld (#67) te mnogi drugi novi i uzbudljivi autori. Rekordna tri hrvatska filma nalaze se u konkurenciji za Grand prix: Trip Marka Meštrovića, Skoro ništa: i dalje noć Davora Sanvincentija te Periferija Leone Kadijević. Filmovi su grupirani u pet programskih cjelina koje se prikazuju u terminima od 18 i 20 sati u Kinu SC. Proglašenje pobjednika zakazano je za nedjelju u 20 sati, nakon čega će se prikazati svi nagrađeni filmovi. O najboljim filmovima odlučivat će tročlani Veliki žiri u sastavu: Oona Mosna, direktorica programa filmskog festivala Media City u Windsoru, Ontario; Mads Mikkelsen, filmski selektor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Kopenhagenu – CPH:DOX te filmski autor Sebastian Buerkner čiji je film M-ova himera osvojio Grand Prix 10. Festivala 25 FPS. Žiri kritike dodijeljuje nagradu kritike, a čine ga slovenski publicist, kustos i režiser Matevž Jerman, te hrvatski filmski kritičari Luka Ostojić i Višnja Vukašinović. Organizator festivala – 25 FPS, Udruga za audio-vizualna istraživanja, dodjeljuje nagradu Green DCP najboljem hrvatskom filmu, a publika svakodnevnim glasovanjem bira svog favorita.

Žiri predstavlja – klasici filmske anagrade, nordijski žanrovski mutanti i projekcijski performans

Članovi Velikog žirija predstavljaju se publici u fiksnom popodnevnom terminu u 16 sati (petak, subota i nedjelja). Njihovi programi više su od puke uvertire u (prošireno)filmske programe u večernjim satima; oni su prilika za praćenje različitih paralela kroz povijest eksperimentalnog filma i vremenom su postali visokocijenjeni programi među filmofilmskom publikom. U petak u 16 sati Oona Moosna prikazuje program s naslovima koji prokazuju i propituju naše gledateljske navike i predrasude a koje su snimili neki od velikana eksperimentalnog filma poput Andyja Warhola, Johana van der Keukena ili Friedl vom Gröller (Kubelka). Mads Mikkelsen će u subotu predstaviti program recentnih danskih te jedan norveško-japanski kratki film, žanrovski vrlo labavo opredijeljenih, ali izvanredno međusobno interpoliranih što ih čini idealnim za znatiželjnu publiku 25 FPS-a. Laureat 10. izdanja 25 FPS-a, Sebastian Buerkner u nedjelju izvodi projekcijski performans Ponovni susret. Projekcija epizode klasične, dobro poznate TV serije o omiljenom ekscentričnom detektivu Columbu postaje performans o krhkosti konstrukcije percepcije.

Expanded Cinema – performansi za proširenje audio-vizualne percepcije

Audio-vizualni nastupi proširenog kina, odnosno Expanded Cinema, fantastično spajaju glazbu, zvuk i film te posljedično i glazbenu i filmsku publiku. U sklopu ovogodišnjeg programa izvest će se četiri proširenofilmska rada. Prvi nastupa filmski duo OJOBOCA s dva performansa uživo s 16-milimetarskim projektorima u četvrtak u 22 sata u Teatru &TD. Članovi su Anja Dornieden i Juan David Gonzáleza Monroya, čije je filmsko stvaralaštvo u fokusu ovogodišnjeg festivala pa će se, osim proširenofilmskim nastupima, predstaviti i svojim šesnaestmilimetarskim filmovima te će voditi radionicu na kojoj će podijeliti neke od osobnih metoda rada s analognim filmom. Rezultat suradnje filmskog autora Pedra Maie i švedskog glazbenog dua SHXCXCHCXSH jest proširenofilmski rad Nesavršeni film, oda analognom filmu i posveta celuloidu, koji će se izvesti uživo u petak u 22 sati u Kinu SC. Pedro Maia je portugalski filmski autor koji se pretežno bavi konceptom analognog filma te surađuje s brojnim glazbenicima, primjerice s Panda Bearom, Fenneszom, Shackletonom, Tropic of Cancer, dok je švedski dvojac SHXCXCHCXSH poznat po mračnijem i eksperimentalnijem elektroničkom zvuku. Njihov zajednički nastup na 25 FPS-u jedan je od jesenskih glazbenofilmskih vrhunaca u Zagrebu.

Program Expanded Cinema zatvara fascinantni performans uživo s dvanaest 16-milimetarskih projektora – Yujiapu autora Karla Lemieuxa i BJ Nilsena u subotu 30. rujna u 22.00 sata u Francuskom paviljonu. Karl Lemieux glazbenoj publici poznat je i kao deveti član kolektiva iz Montreala Godspeed You! Black Emperor. BJ Nilsen švedski je skladatelj i umjetnik zvuka čije je gostovanje dio rezidencije Muzičkog salona Studentskog centra.
Refleksi predstavljaju četiri inovativna filma nove hrvatske produkcije

Filmski program Festivala 25 FPS počinje u četvrtak 28. rujna u 18 sati programom Refleksi u sklopu kojeg se prikazuje izbor iz najnovije hrvatske produkcije eksperimentalnog i inovativnog filma i videa, a ove godine čine ga četiri rada u čijim su fokusima dolasci, odlasci, prolasci, bjegovi te ljudska kinetika, fizička i mentalna: Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka, Partenza Renate Poljak, U međuvremenu Mate Ugrina i 10 Paule Konjušić. Svi filmovi su kandidati za nagradu Green DCP koju dodjeljuje organizator festivala.

www.25fps.hr
www.facebook.com/Festival25FPS