Preskočite na glavni sadržaj

27. Jazz.hr/Jesen

Ovogodišnji, 27. po redu festival Jazz.hr/Jesen, koji će se održati od 18. do 21. listopada u Dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu, predstavit će niz uglednih jazz glazbenika i sastava, a otvorit će ga septet nekonvencionalnih austrijskih glazbenika Shake Stew, najavljen kao sastav zanimljivih improvizatora i osobnosti na novoj europskoj jazz sceni. 
vrijeme: 18.10.2017. - 21.10.2017.

Zajedno s vođom, basistom, skladateljem i aranžerom Lukasom Kranzelbinderom, prozvanim glazbenim čarobnjakom, sastav Shake Stew traga za novim zvukom i mogućnostima stvaranja glazbe izvan granica postojećih žanrova, stoji u najavi. U Zagrebu će predstaviti svoj album "The Golden Fang", zasnovan na bogatom zvuku, širokom rasponu glazbenih zamisli i utjecajima koji uključuju razne vidove umjetnosti.

Pred zagrebačkom će publikom nastupiti i poljski Tomas Chyla Quintet, sastavljen od ponajboljih mladih poljskih glazbenika koji su surađivali s poznatim umjetnicima, a čiji izričaj "redefinira mainstream jazz, podarujući mu iskren i često romantičan lik".

Sastav koji "nerijetko nadilazi jazz idiom te istražuje i u svoje izvedbe uključuje elemente rocka i folka, te također eksperimentira na raznim glazbenim područjima", na koncertu u Zagrebu predstavit će skladbe s albuma "Eternal Entropy", objavljen ove godine.

Ovogodišnje izdanje projekta "Jazz Ex Tempore" Elvisa Stanića bavit će se istraživanjem zvukova "Sjeverne Tišine" kroz usporedbu hrvatske i norveške glazbene tradicije izrečene jezikom jazza- Glazbenici dvije potpuno različite, no u nekim segmentima čak i vrlo slične glazbene tradicije, ispričat će svoju priču, a zatim je međusobno razmijeniti i stvoriti sasvim novu glazbu, nastalu na licu mjesta i na tragu najboljeg iz oba svijeta, "povezani zajedničkim jezikom jazza, kojim se svi tečno koriste mada ga govore s različitim naglascima".

Festival će svojim nastupom zaključiti trio pijanista Erica Reeda, jednog od najnaprednijih mislilaca u glazbi. Tijekom karijere Reed je surađivao s uglednim jazzistima, međi ostalima s Wyntonom Marsalisom, Clarkom Terryjem, Elvinom Jonesom, Joeom Hendersonom, Freddiejem Hubbardom, Ronom Carterom, Christianom McBrideom, Dianne Reeves i Cassandrom Wilson, a vodi i vlastite sastave s kojima je snimio tridesetak albuma. Reed djeluje i kao skladatelj. Osim za vlastite sastave, piše glazbu za igrane filmove, uključujući komediju "Life" s Eddiem Murphyjem i Martinom Lawrenceom.

Festivalski program obuhvaća i dvije radionice. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 20. listopada radionicu pod nazivom "Sounds of the Northen Silence" održat će norveški glazbenici Erlend Apneseth i Maren Selvaag, a dan kasnije, 21. listopada, Eric Reed. Radionice organizira Jazz.hr u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži - Jazz Lab radionice.

Jazz.hr/jesen, nekad Međunarodne dane jazza, utemeljio je 1991. Jazz klub Zagreb Hrvatskoga društva skladatelja (HDS) s ciljem promidžbe aktualne hrvatske i europske jazz scene. Festival se održava svake godine u drugoj polovici listopada, a dosad je ugostio, među ostalima, zvijezde jazza kao što su Maria Schneider, Vienna Art Orchestra, Miroslav Vitous, James Carter, Charles Lloyd, Monty Alexander, James Morrison, Jon Faddis, New York Voices, Jean Luc Ponty, Miroslav Vitous, Richard Bona, Michel Camilo, Charles Tolliver, Randy Brecker, Vijay Iyer i Lee Konitz. (Hina)