Preskočite na glavni sadržaj

9. Festival prava djece

9. Festival prava djece
U 18 hrvatskih gradova, od 5. do 25. listopada, održat će se 9. Festival prava djece koji ovogodišnjim izdanjem posebno skreće pozornost na pravo djece i mladih na izražavanje mišljenja te sudjelovanje u odlukama koje se tiču njihovih životnih uvjeta.
vrijeme: 05.10.2017. - 25.10.2017.

Festival slavi stvaralaštvo djece i mladih, filmsku umjetnost te jednaka prava i mogućnosti za svu djecu promičući ujedno zajedništvo i jednakost. Svi sadržaji su besplatni te prilagođeni djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom, slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim osobama.
 
Dvije su platforme na kojima se odvijaju programske aktivnosti: školske projekcije u 18 hrvatskih gradova na kojima će biti prikazani filmovi koje su snimili domaći osnovnoškolci te filmovi čiji su autori srednjoškolci iz cijeloga svijeta, dok će u zagrebačkim kinima Cinestar Novi Zagreb i Tuškanac projekcije biti otvorene svim zainteresiranima, a pratit će ih cijeli niz popratnih događanja. Prijave za radionice i obiteljske matineje koje se pod nazivom 'Dobre vibracije' održavaju od 6. do 8. listopada u CineStaru Novi Zagreb moguće su putem ovog maila, a više informacija možete pronaći na službenim stranicama.
 
Selektori filmova su filmski kritičar Boško Picula i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego, umjetnička direktorica Festivala je Tatjana Aćimović, a koordinatorica programa Katarina Ivče Farnell. Ambasadorica 9. Festivala prava djece je glumica Ana Begić Tahiri koja kaže da i sama nastoji živjeti vrijednosti koje Festival promiče: 'Prava djece na izražavanje mišljenja i na sudjelovanje u odlukama koje ih se tiču osnove su dobrog odgoja.'
 
Organizator 9. Festivala prava djece je udruga Alternator, a partneri Festivala su: Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu, Hrvatski filmski savez i kina CineStar. Festival se realizira uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Agencije za elektroničke medije, tvrke dm-drogeriemarkt d.o.o. i Grada Zagreba.
 
Izvor: HAVC