" />
susret

33. Susret hrvatskih puhačkih orkestara


vrijeme: 08.06.2019. - 09.06.2019.
mjesto: Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce

33. Susret hrvatskih puhačkih orkestara održat će se 8. i 9. lipnja u Novom Vinodolskom, Crikvenici i Selcu okupiti najuspješnije puhačke orkestre iz cijele Hrvatske.

Susret će u svojem 33. izdanju, s velikim brojem sudionika i kvalitetom glazbenog programa, u punom sjaju predstaviti snagu kulturno-umjetničkog amaterizma kao važnog nositelja glazbene kulture. Dvodnevni program Susreta svečano će započeti na Trgu Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom zajedničkim muziciranjem 17 puhačkih orkestara s više od 650 glazbenika koji će se tijekom vikenda predstaviti u natjecateljskom i revijalnom programu. Orkestri sudionici svoj su nastup na 33. Susretu morali izboriti u okviru 10 županijskih i regionalnih smotri na kojima je sudjelovalo 49 orkestara s više od 1750 glazbenika. Na 33. Susretu nastupit će sljedeći orkestri A i C kategorije koncertnog programa:
 
C KATEGORIJA
Puhački orkestar DVD-a Gornji Desinec
Gradska glazba Virovitica
Puhački orkestar Grada Preloga
Gradski puhački orkestar Krapina
Puhački orkestar DVD-a Ogulin
Puhački orkestar DVD-a Đurđevac
Puhački orkestar DVD-a Virje
Puhački orkestar Grada Ludbrega
Puhački orkestar HKUD-a Željezničar, Zagreb
Puhački orkestar Čazma
Gradska glazba Sinj
 
A KATEGORIJA
Gradska glazba „Trenkovi panduri“, Požega
Puhački orkestar Mrzlo Polje
Puhački orkestar „Lipa“ Tuhelj
Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin
Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski
 
Natjecateljski program Susreta odvijat će se u Domu kulture u Novom Vinodolskom u subotu, 8. lipnja od 17 h te u nedjelju, 9. lipnja od 11 h. Osim na pozornici Doma kulture, Susret puhačkih orkestara izaći će i na gradske trgove. Tom će prigodom posjetitelji moći poslušati revijalni program orkestara u Crikvenici, u subotu od 19 sati te u Novom Vinodolskom i Selcu, u nedjelju od 10 sati. Kao gosti na kraju subotnjeg programa u Domu kulture, nastupit će Kulturno društvo Mengeška godba iz Slovenije pod ravnanjem Dimitrija Lederera.
 
Natjecateljske nastupe orkestra sudionika ocjenjivat će stručno povjerenstvo u sastavu Ivan-Josip Skender, Vanja Lisjak i Miro Saje koji će odlučiti o nagradama. Osim plaketa Hrvatskog sabora kulture, jednom od orkestara sudionika bit će dodijeljena nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora, a najuspješniji orkestri osvojit će nagrade u obliku vrijednih instrumenata i glazbene opreme koje su osigurali ekskluzivni sponzori Euro-Unit d.o.o., Yamaha Music Europe, Buffet Crampon, Canorus i Lion Style.
 
33. Susret hrvatskih puhačkih orkestara organizira Hrvatski sabor kulture, krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Županije primorsko-goranske i Ministarstva kulture RH, uz potporu Grada Novog Vinodolskog, Grada Crikvenice, Centra za kulturu Grada Novog Vinodolskog, Hrvatskog društva skladatelja HDS-ZAMP, TZ Grada Novog Vinodolskog, TZ Grada Crikvenice te tvrtke Jadran d.d. Crikvenica.
 
Više informacija o programu 33. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara pronađite na www.hrsk.hr.

(R.P.B., 06.06.2019)