Preskočite na glavni sadržaj

Revija malih književnosti: Sjedinjene Države Levanta

Revija malih književnosti: Sjedinjene Države Levanta
Revija malih književnosti i Human Rights Film Festival zajednički organiziraju program Sjedinjene Države Levanta, koji će se od 5. do 10. prosinca održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru. 
vrijeme: 05.12.2017. - 10.12.2017.

U fokusu programa su suvremeni politički, društveni i kulturni odnosi unutar platoa uokvirenog Levantom i Sjedinjenim Američkim Državama, kojima će se pristupiti nekonvencionalno - kroz razgovore s politolozima, književnicima i aktivistima, putem književnih tekstova i filmova.

Središnji dio je Revija malih književnosti, Booksin festival koji će ove godine doživjeti svoje trinaesto izdanje i prvi put u Hrvatskoj predstaviti suvremenu književnost na arapskom jeziku.  

Predstavit će se književnici iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine s impresivnim biografijama, od Hode Barakat, jedne od najvažnijih libanonskih feminističkih književnica do Khaleda Khalife, zabranjivanog sirijskog romanopisca i scenarista koji odbija napustiti zemlju, najavljeno je iz zagrebačke Bookse. 

Selektorica ovogodišnje Revije i profesorica arapske književnosti i kulture s Američkog sveučilišta u Bejrutu, Zeina G. Halabi, izjavila je kako je odabir bio "izazovan jer primorava da se u novom i eksperimentalnom pisanju proberu tekstovi koji zastupaju nove poglede na svijet." 

Stoga je odabrala raznolike književne glasove koji "nas odvlače od eksplicitno modernističkog sekularno-nacionalističkog diskursa prema onome koji je anakron, transnacionalan i pažljiv prema individualnom. Oni su zaokupljeni estetikom, ali se ne odriču političkog" te nas "pozivaju da konceptualiziramo ono što nazivamo ‘suvremenim’ u njegovoj arapskoj iteraciji".

U sklopu Revije, Booksa će objaviti i predstaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta naslova "Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju".  

Hrvatskoj publici predstavit će se dio autora uvrštenih u tu antologiju, Maan Abu Taleb, Asmaa Azaizeh, Hoda Barakat, Golan Haji, Khaled Khalifa, Sahar Mandour, Adania Shibli.

Želja je organizatora, Udruge za promicanje kultura Kulturtreger/Booksa i Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture URK da se različite lokalne krize diljem svijeta prikažu unutar okvira krize jednog političko-ekonomskog sustava.  

Nastojat će se ukazati na potrebu i nužnost drugačije interpretacije od one dominantne koja svijet dijeli na 'stabilna' i 'problematična' mjesta, međusobno povezana isključivo posljedicama dok se zajednički uzroci izmještaju na nerijetko naknadno učitane i konstruirane povijesne, kulturološke ili humanitarne razloge.  

Kako se ističe u najavi događanja, Levant nije europsko ili američko 'drugo', nego integralni dio mediteransko-euro-atlantskog sustava koji već godinama služi kao poligon na kojem se proizvode "krize". 

U diskusijskom dijelu programa ističu se  gostovanja Fawwaza Traboulsija, izvanrednog profesora povijesti i političkih znanosti s Libanonsko-američkog sveučilišta u Bejrutu, te Renad Qubbaj, glavne direktorice palestinskog Tamer instituta za edukaciju u zajednici.

Taj dio se organizira u suradnji s Centrom za mirovne studije, Zakladom Solidarna, Talijanskim kulturnim institutom, Francuskim kulturnim institutom, Filozofskim fakultetom u Zagrebu te Akademijom Saharov i Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.  

Program Sjedinjene Države Levanta financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Grad Dubrovnik, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Zaklada Kultura nova.

Kroz platformu Clubture provodi se "Revija na putu", u suradnji s udrugom Skribonauti, Mirovnom grupom mladih Dunav, Dubrovačkim knjižnicama Dubrovnik, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek, knjižarom Ex libris iz Rijeke i ustanovom Rijeka 2020 EPK. (Hina)
 
Opširnije

https://www.facebook.com/events/708466466013874/