" />
festival

Devetnaesti Liburnia Jazz Festival u Opatiji od 5. do 7. srpnja


vrijeme: 05.07.2019. - 07.07.2019.
mjesto: Opatija

Devetnaesti Liburnia Jazz Festival održat će se u Opatiji od 5. do 7. srpnja, a počet će nastupom pijanista Matije Dedića i Vasila Hadžimanova na Ljetnoj pozornici, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Kako ističu organizatori iz udruge Liburnia Jazz, unatoč tome što su obiteljski i umjetnički vrlo bliski, Matija Dedić i Vasil Hadžimanov nikad nisu nastupili zajedno, sve dok ih umjetnički direktor Liburnia Jazza, Elvis Stanić, 2016. nije povezao u projektu Jazz Ex Tempore.


Tada su održali prvi zajednički koncert u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, potom nastavili suradnju i održali više koncerata u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a sada se vraćaju se u Opatiju.


Drugog dana festivala, u subotu, 6. srpnja, Bojan Aleksovski i klavir David Baumgarten će na opatijskoj tržnici predstaviti Sinatra Project, posvećen najvećim uspješnicama Franka Sinatre.


Istog dana uvečer nastupit će portugalska i europska jazz pjevačica, koja je već nastupala na Ljetnoj pozornici, Maria Joao, uz elektronski trio Ogre.


Maria Joao poznata je po vokalnoj fleksibilnosti i improvizatorskim sposobnostima te neuobičajenim vokalnim rješenjima. Njezina glazba je mješavina folklornih skladbi, modernog jazza, avangarde, elektronske glazbe i raznih drugih žanrova.


Festival će u nedjelju, 7. srpnja, na terasi hotela Kvarner zaključiti trio PlaYIS, koji je sastavljen od ponajboljih bugarskih solo glazbenika. Zajednička strast prema jazzu i nostalgija za funkom potaknula ih je da se ujedine i stvore glazbu koju sviraju za svoju dušu i koju je publika prihvatila, naveli su iz udruge Liburnia Jazz.


Liburnia Jazz Festival je osnovan 2001. i postao je najveći jazz festival u Hrvatskoj i regiji. Započeo je u Lovranu, a od 2003. se održava u Opatiji. (Hina)
 

(R.P.B., 06.06.2019)