Preskočite na glavni sadržaj

2. Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu

2. Festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu
Na 2. Festivalu adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu nastupit će 49 vokalnih ansambala i zborova, a među tisuću izvođača iz Hrvatske i Slovenije publika će moći poslušati i zbor izbjeglica iz Afganistana, Sirije i Irana, kao i zborove nacionalnih manjina koji će izvoditi ukrajinske, talijanske i ruske napjeve. U sklopu festivala održat će se humanitarna akcija "Djeca za djecu", a prikupljena sredstva bit će namijenjena djeci oboljeloj od malignih bolesti.
vrijeme: 01.12.2017. - 21.12.2017.

Festival će se održavati od 1. do 21. prosinca na lokacijama poput Glazbenog paviljona na Zrinjevcu, ispred Hrvatskog narodnog kazališta, lapidarija Arheološkog muzeja, u prostorima Muzeja za umjetnost i obrt, u Muzeju Mimara, palači Dverce, Francuskom paviljonu, crkvi sv. Katarine, crkvi sv. Franje Ksaverskog i sl.

"Prelijepu atmosferu zagrebačkog adventa upotpunit će festival na kojemu će nastupiti oko tisuću izvođača iz svih krajeva Hrvatske krenuvši od Istre, Rijeke, Slavonije, Podravine, Međimurja pa do Slovenije. Advent će biti i čarobna kulisa festivalskim izvođačima - zboru izbjeglica iz Afganistana, Sirije i Irana pa će bračni par iz Irana pjevati duhovne pjesme na perzijskom, a moći će se poslušati i armenske izvedbe. Također će nastupiti i nacionalne manjine s ukrajinskim, talijanskim i ruskim napjevima", istaknula je organizatorica i predsjednica Udruge za kulturu Musica Nota Ivana Lušić.

Dodala je da će publika moći birati glazbeni izričaj jer će biti zastupljena klasična glazba - svjetovna i sakralna, gospel, folklor, klape, pop, ali i jazz obrade.

"Ovo je festival koji prikazuje tradicionalno i nepatvoreno, a ujedno se po svojoj raznolikosti uklapa u moderne, kulturne i turističke trendove", rekao je Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja koje podupire festival.

Festival je pokrenut s ciljem da Zagreb postane okupljalište domaćih i stranih ljubitelja glazbe, poput Beča i Praga, i da se na njegovim ulicama i u dvoranama pjevaju adventske i božićne pjesme na svim jezicima svijeta, kazali su organizatori.

Stručna suradnica za glazbenu kulturu Hrvatskog sabora kulture Srđana Vrsalović kazala je kako nacionalna udruga, koju ona predstavlja, već 69 godina okuplja raznolike skupine umjetnika, te istaknula da je ovaj festival pravo mjesto za predstavljanje zborova i ansambala građanima.

Članovi Prosudbenoga povjerenstva na čelu s Vladimirom Kranjčevićem, skladatelj Davor Bobić i mag. muz. Jan Haluz pratit će nastupe te dodijeliti priznanja za najbolje izvedbe.

Humanitarna akcija "Djeca za djecu"

U sklopu festivala održat će se humanitarna akcija "Djeca za djecu", a prikupljena sredstva bit će namijenjena djeci oboljeloj od malignih bolesti.

Koncert dječjih zborova u Muzeju za umjetnost i obrt održat će se 15. prosinca u 19 sati i izravno prenositi na društvenim mrežama kako bi ga mogli pratiti 'mali borci', kojima je koncert namijenjen. Idućeg dana u 17 sati ispred HNK nastupaju dječji zborovi osnovnih škola. Lušić je kazala kako je to prilika građanima da poslušaju dječje izvedbe, posebno jer su ti koncerti tradicionalno zatvorenog tipa.

Osim koncerta 15. prosinca za koji cijena ulaznice iznosi 50 kuna, ulaz je slobodan uz mogućnost donacije za djecu oboljelu od malignih bolesti. (Hina)

Program 2. Festivala: http://musicanota.hr/festivali/medunarodni-glazbeni-festival-adventskih-i-bozicnih-pjesama-2017/
Link na humanitarnu akciju: http://musicanota.hr/aktualno/.